Ένα εφιαλτικό σενάριο με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων


Με το …σταγονόμετρο θα διοχετεύεται στο εξής η ρευστότητα στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις επιταγές της στη βάση των μεταξύ τους συμφωνηθέντων, αλλά και στη 10ήμερη παράταση που της δόθηκε απέφυγε να κάνει όσα είχαν ζητηθεί.

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, αν με την επιστροφή της η τρόικα δεν μάθει ότι: α) προχωρά άμεσα η συγχώνευση και κατάργηση των οργανισμών του δημοσίου που έχει ανακοινωθεί, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή εφεδρεία 7.500 υπαλλήλων και αν...


β) μείνει στάσιμο το νέο, ενιαίο, μισθολόγιο , το οποίο έχει μεν παρουσιασθεί, αλλά έχει τροποποιηθεί με αποτέλεσμα να έχει γίνει …αγνώριστο, τότε:

Το πιθανότερο σενάριο υποστηρίζει ότι από το α’ πακέτο βοήθειας δεν θα δοθεί καν ολόκληρη η δόση, αλλά μόνο τα κεφάλαια αυτά που απαιτούνται για να πληρωθούν οι προς τρίτους οφειλές.

Κατ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει με το ελληνικό δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών, αθετώντας υποχρεώσεις του, αλλά δεν θα έχει και κεφάλαια για να πληρώσει για ένα ή περισσότερα 15νθήμερα μισθούς και συντάξεις!

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, κατ αυτόν τον τρόπο, όλοι «θα παίξουν με τη φωτιά». Μόνο που στις Βρυξέλλες, αντιλαμβάνονται ότι ενδεχομένως αυτός είιναι πλέον ο μοναδικός τρόπος για να αφυπνιστεί η Αθήνα.

Προς το παρόν, το ευτυχές είναι ότι σχεδόν απ όλους το σενάριο θεωρείται (και είναι) ακραίο.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: τι θα γίνει στην περίπτωση που για διάφορους λόγους, τελικώς, εφαρμοσθεί; Στο ερώτημα αυτό, προς το παρόν, απάντηση δεν δίνεται από κανέναν. Το ενδεχόμενο όμως παραμένει εφιαλτικό.