Πως φτάσαμε στο μεγάλο deal

Χρειάστηκαν μήνες επαφών, και ο ορισμός της έννοιας "χρυσή τομή" για να φτάσει σε αίσιο τέλος το deal ALPHA- EUROBANK.

Οι συζητήσεις με διερευνητική διάθεση ξεκίνησαν από το χειμώνα. Αρχικά κινούνταν στα πλαίσια του "όλοι συζητούν με όλους". Γι' αυτό και έφτασε πολύ κοντά στην υλοποίηση η συμφωνία της ALPHA BANK με την Εθνική.

Όταν αυτό το deal "κάηκε", οι δύο σημερινοί εταίροι ήρθαν πιο κοντά. Στις εξαντλητικές συζητήσεις ενεπλάκησαν πια οι ίδιοι οι μεγαλομέτοχοι. Και μέχρι να φτάσουν στην τελική συμφωνία χρειάστηκαν πολλές υποχωρήσεις και προσαρμογές.


Η διαδικασία στηρίχθηκε σε αυτό που επανειλημμένως έχει δηλώσει ο διευθ. σύμβουλος της ΕUROBANK Ν. Νανόπουλος ότι δηλαδή "οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να γίνονται για να γίνουν, αλλά να προβλέπουν τα πάντα και να δημιουργούν νέα και ουσιαστικά δεδομένα."

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόθεση του Σεΐχη του Κατάρ να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Κατείχε ήδη μικρό ποσοστό στην ALPHA και είχε δεδηλωμένο ενδιαφέρον για μπίζνες στην Ελλάδα αν θυμηθούμε και την υπόθεση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Έχει ήδη σημαντική παρουσία στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα αφού είναι ο βασικός μέτοχος της BARCLAY'S αλλά και της CREDIT SUISSE και φυσικά η τεράστια ρευστότητα που διαθέτει θα μπορούσε να καταστήσει τη νέα τράπεζα ως κυρίαρχο παίκτη.

Εξ αιτίας όλων αυτών των θετικών ,κατέστη και πιο εύκολο να ξεπεραστούν με τη μέθοδο της χρυσής τομής και τα εύλογα ζητήματα της κατανομής θέσεων, τίτλων και αρμοδιοτήτων.

Και αυτό έγινε πράξη επειδή οι εμπειρότατοι επικεφαλής των δύο τραπεζών κατάλαβαν πρώτοι από όλους πως το νέο σχήμα είναι ισχυρότατο και δύσκολα εν μέσω κρίσης μπορεί να βρεθεί ανταγωνιστικό του.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας είναι υπεραρκετή για το χειρισμό του θέματος των ελληνικών ομολόγων, ενώ μπορεί να αναθερμάνει και την αγορά διοχετεύοντας ξανά χρηματοδοτήσεις προς τις υγιείς επιχειρήσεις.

Στην ουσία ο νέος φορέας συνδιοικήται από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους, έναν από κάθε τράπεζα, με τον τιμητικό, εποπτικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο του προέδρου κ. Κωστόπουλου.

Μένει να γίνουν πολλά για να φτάσουν οι δύο πλεύρες στην πραγματική συνένωση. Και η διαδικασία αυτή θα πάρει πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιου εύρους εγχειρήματα.

Θα αλλάξουν όλα. τα υποκαταστήματα, οι υπηρεσίες και η αντίληψη.

Σε πρώτη φάση δε θα γίνουν απολύσεις αλλά σε βάθος χρόνου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει αναδιάταξη του προσωπικού.

Πάντως αυτή η συμφωνία ήταν ότι θετικότερο μπορούσε να συμβεί υπό τις σημερινές συνθήκες για την ελληνική οικονομία. Θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει ντόμινο, ενώ είναι για πολλούς λόγους από τα πιο ευχάριστες ειδήσεις που έχει ακούσει η ελληνική κυβέρνηση. Το ότι το deal γίνεται από εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, φέρνει στην Ελλάδα κεφάλαια από το εξωτερικό και αφήνει ελεύθερες για να διαπραγματευτούν με άλλους "παίκτες" -άρα και νέο αίμα για την οικονομία- την ΕΘΝΙΚΗ και το Τ.Τ. μόνο θετικά καταγράφεται.

newsit.gr