WSJ: Η Ελλάδα των προβλημάτων προσπαθεί να πουλήσει δημόσια περιουσία (vid)

WSJ: Η Ελλάδα των προβλημάτων προσπαθεί να πουλήσει δημόσια περιουσία (vid)Εκτενή αναφορά στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, που θα περιλαμβάνει ακόμα και πώληση εκτάσεων κάνει, σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, με ανταπόκριση από την Αθήνα, τονίζοντας τα μεγάλα εμπόδια που υψώνονται στην προσπάθεια αυτή. 
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα που είναι διαθέσιμα προς πώληση, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αφού η ανάγκη για ρευστό είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, ώστε να εξασφαλίσει ένα δεύτεο πακέτο στήριξης.
Παρά τις προθέσεις για πωλήσεις, το έργο της κυβέρνησης για να προσελκύσει αγοραστές είναι πολύ δύσκολο, τονίζει ο συντάκτης Charles Forelle. Παράλληλα εμφανίζονται οι έντονες αντιστάσεις των συνδικαλιστών, των πολιτών και ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος. Σημειώνεται ότι από το 2000 πολλά από τα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας ήταν προς πώληση, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια επενδυτική ανταπόκριση...



Το δημοσίευμα φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Σημίτη,Γιάννου Παπαντωνίου, σημειώνοντας ότι ηγείται ενός think tank που συνδέεται με το κυβερνών κόμμα. «Οι αγορές στην Ελλάδα τώρα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης, δεν δίνουν πρόσφορο έδαφος για πωλήσεις. Οι τιμές είναι χαμηλές. Θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί» είπε.

Το ρεπορτάζ της WSJ τονίζει τη σημασιά της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, επισημαίνοντας ότι και Ιρλανδία, Πορτογαλία, ακόμα και η Ισπανία ακολουθούν τις ίδιες περίπου συνταγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των 50 δισ. θα προέλθει από την πώληση κρατικών ακινήτων, με τον αριθμό τους να φτάνει συνολικά τα 70.000. Παραλίες, εμπορικά σημεία, αγροτικές εκτάσεις, κυβερνητικά κτίρια και σιδηρόδρομοι περιλαμβάνονται σε αυτά.

Παρά την πληθώρα διαθέσιμων ακινήτων οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αγοραπωλησία είναιχρονοβόρες, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για απευθείας πώληση γης, προτιμώντας τη μακροχρόνια μίσθωση. 

Ο καθηγητής Γιώργος Κατρούγαλος θεωρεί «αστείο» το ότι μπορούν να συγκεντρωθούν 50 δισ. δεδομένων των πολλών εμποδίων για τους αγοραστές. 

Παράλληλα, αναφέρονται περιπτώσεις ακινήτων όπως οι εκτάσεις του Ελληνικού και οι αλυκές της Αναβύσσου στις οποίες εμφανίστηκαν πολλά εμπόδια για τους επίδοξους επενδυτές. Για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου, ο συντάκτης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε με πολλούς τρόπους να την αξιοποιήσει. 

«Ο δήμαρχος όμως της περιοχής, ο οποίος είναι κατά της ανάπτυξης, πολέμησε κάθε κίνηση» καταλήγει...



NewPost.gr