Βloomberg: «Ψυχρός πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας» για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Βloomberg: «Ψυχρός πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας» για το πακέτο στήριξης της ΕλλάδαςΓια «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας με αντικείμενο την υλοποίηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας κάνει λόγο τη Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά που οι δύο πλευρές πιθανότατα θα έρθουν σε συμβιβασμό. «Έχει να κάνει με το πώς θα χειριστείς την επιμήκυνση της ωρίμασης του ελληνικού χρέους χωρίς να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός» τονίζει αναλυτής στο πρακτορείο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεβρίσκονται στα χαρακώματα σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε διάστημα 14 μηνών...

Μια ομάδα βόρειων χωρών (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία) με προεξάρχουσα τη Γερμανία, προτείνει, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέων διμερών δανείων στην Ελλάδα, να υπάρξει και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς «κούρεμα» αλλά με συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων. Μία άλλη ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο) προτείνουν χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, χωρίς επιμήκυνση με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της επιμήκυνσης με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους χαρακτηρίζοντας αυτή την προοπτική ως «μεγάλο λάθος». 

πηγή: Skai.gr