Μια νύχτα στην πλατεία

Μια νύχτα στην πλατεία«Ξύπνησαν» και γέμισαν την πλατεία. Αυτό που εδώ και 11 μέρες συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.Το γεγονός ότι κάθε μέρα, η πλατεία γεμίζει από κόσμο που αυθόρμητα συγκεντρώνεται για να εκφράσει ποικιλοτρόπως την αγανάκτησή του έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον. Την ίδια στιγμή, προκαλεί αμηχανία ως προς την ερμηνεία του και ανησυχία για την εξέλιξή του.Το ετερόκλητο πλήθος που συγκεντρώνεται κάθε μέρα μπροστά στη Βουλή μπορεί να μην έχει πολλά κοινά στοιχεία, έχει όμως τη διάθεση να βρει έναν κοινό παρονομαστή και να αλλάξει το τοπίο. «Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι που έχουμε έρθει εδώ για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν όλοι όσοι μας οδήγησαν εδώ. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ», βροντοφωνάζουν...


Η ζύμωση που πραγματοποιείται κάθε βράδυ στη γενική συνέλευση, αλλά και στις παρέες που την περιβάλλουν δίνει μια ευκαιρία για τον καθένα χωριστά να ωριμάσει, να αποκτήσει τη δική του υπόσταση, να μεταμορφωθεί σε ένα αυτόνομο κόσμο και να γίνει ο ίδιος ένας κόσμος για χάρη κάποιου άλλου.

Νέοι με διαφορετικές ιδεολογίες και καταβολές αλλά και μεγαλύτεροι που θέλουν να μεταδώσουν την εμπειρία τους και να πάρουν κάτι από τη ζωντάνια της νεολαίας, αγανακτισμένοι συνταξιούχοι που δεν φοβούνται να κατέβουν στη συγκέντρωση και μικρά παιδιά που αναρωτιούνται τι γράφουν τα πολύχρωμα πανό της πλατείας σμίγουν επιτέλους μεταξύ τους και γίνονται ένα. 

Το αποτέλεσμα είναι ένας κοινωνικός διάλογος, με έντονα δημοκρατικά στοιχεία, με αλληλεγγύη και σεβασμό που ξαφνιάζει θετικά ακόμα και τον πιο κακόπιστο.

Η εφημερίδα το «Εθνος της Κυριακής» γνώρισε από κοντά κάποιους από τους «Αγανακτισμένους» αλλά και τις συνήθειες που έχουν αποκτήσει ζώντας στην πλατεία.

Συνέλευση και χορός

Κάθε μέρα, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση μεγαλώνει. Με τη βοήθεια του Διαδικτύου, η παρέα γιγαντώνεται... Παρά τις αρχικές δυσκολίες της οργάνωσης, τελικά όλοι μπορούν να έχουν λόγο στην «εκκλησία του δήμου» που λειτουργεί καθημερινά στις εννιά το βράδυ. Όσοι θέλουν να τοποθετηθούν, παίρνουν ένα χαρτάκι με αριθμό και η κλήρωση που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα σε όσους κληρωθούν να ακουστούν. Η διαδικασία κρατάει μέχρι αργά το βράδυ.


Ώρα για φαγητό
Καθημερινά, άνθρωποι κάθε ηλικίας προσφέρουν φαγητό από το σπίτι τους στην ομάδα σίτισης των συγκεντρωμένων. Από μαγειρευτά φαγητά, όπως παστίτσιο και ψητό κοτόπουλο, μέχρι μπισκότα, κριτσίνια ή νερό, οι εθελοντές δείχνουν τη διάθεση να προσφέρουν στους αγανακτισμένους.

Καθαρίζουν και ανακυκλώνουν
Με σκούπα, φαράσι και αυτοσχέδιες «στολές» με σύνθημα «Δεν είμαστε σκουπίδια», οι εθελοντές ξεχύνονται στους δρόμους και την πλατεία για να καθαρίσουν. Φυσικά, ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορούσε να μην έχει οικολογική συνείδηση. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν διαφορετικές σακούλες για ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και ο καθένας φροντίζει τα δικά του σκουπίδια. Δίνουν και παίρνουν τα τάπερ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα πλένονται για να «φιλοξενήσουν» την επομένη το ζεστό σπιτικό φαγητό που θα προσφερθεί ξανά. 

Μπάλα με φόντο τη Βουλή

Μόλις ξημερώσει, τα μέλη των ομάδων -όσα κατάφεραν να κλείσουν μάτι- αναλαμβάνουν τα πόστα τους. Κατά το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», το πρωί δεν λείπει φυσικά και η γυμναστική. Με φόντο το κτίριο της Βουλής, ομάδες συγκεντρώνονται και παίζουν ποδόσφαιρο με αυτοσχέδιο τέρμα και αξιοζήλευτη όρεξη. 

Από κοντά και τα χαριτωμένα τετράποδα της πλατείας που γαβγίζουν σε κάθε τέρμα, σαν να συμμετέχουν και αυτά στη διαδικασία. Σε λίγο, η πλατεία θα γεμίσει με περαστικούς που κοιτούν με περιέργεια τις σκηνές, τα πανό και τραπεζάκια των αγανακτισμένων, ενώ κάποιοι δίνουν και την υπόσχεση πως σε λίγες ώρες θα είναι κοντά τους.