Καθόμαστε στους καναπέδες σαν τεθλιμένοι συγγενείς!..

Γράφει ο Μαγια


Κλίμα έντονης απογοήτευσης και κόπωσης της κοινής γνώμης καταγράφει η μέτρηση της Marc που δημοσίευσε το Έθνος της Κυριακής. Οι δείκτες πιστοποιούν ότι οι πολίτες δεν βλέπουν διέξοδο, καθώς σχεδόν ένας στους δύο εκφράζει την άποψη ότι δεν θα αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, ενώ παραπέμπει την ανάκαμψη έπειτα από 4 και 5 χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι σχεδόν το 22,5% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μετά από δέκα χρόνια, ενώ καταγράφεται και ένα 13,5% που λέει «ποτέ».
Ισχυρή είναι η τάση μεταξύ των πολιτών η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον με το μνημόνιο, έστω και αν αυτό οδηγεί σε πτώχευση ή έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Είναι διάχυτο το κλίμα της δυσαρέσκειας, της απογοήτευσης και κυρίως του φόβου μεταξύ των πολιτών.
Ενας φοβισμένος λαός, που βομβαρδίζεται από σενάρια χρεοκοπίας, εξόδου από το ευρώ, αδυναμίας πληρωμής μισθών και............
συντάξεων, που τρέμει για τις όποιες αποταμιεύσεις του, τα σχολεία των παιδιών του, τη δουλειά του είναι μοιραίος και άβουλος. Είναι σίγουρο ότι, θα σκύψει το κεφάλι. Θα γίνει έρμαιο των επιδιώξεων της εξουσίας.
Η ελληνική κοινωνία κερματισμένη, χωρίς συνοχή, φοβισμένη, εξοργισμένη αδυνατεί να τραβήξει μπροστά. Εχει παραλύσει η βούληση για αντίσταση και αντίδραση στα χειρότερα που μας περιμένουν. Ανύπαρκτο το πρότυπο, το όραμα, ο σχεδιασμός, η αγωνιστικότητα, ο δυναμισμός, η προσπάθεια για μια κοινωνία των πολιτών με τη δική της καθοδήγηση.
Λένε ότι ο τράχηλος του Ελληνα ζυγό δεν υπομένει. Αλλά για μία ακόμα φορά, αυτό πρέπει να αποδειχτεί…