Τους στείλαμε για «ύπνο», στις Βρυξέλλες

 Γράφει ο Ν.Γ. Δρόσος

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat περηφανεύεται πως τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι επιτέλους αξιόπιστα και αφαιρεί, για πρώτη φορά εδώ και μήνες, τους περίφημους «αστερίσκους επιφυλάξεων» που συνόδευαν έως τώρα τα «greek statistics», η ελληνική κυβέρνηση τη στέλνει για... ύπνο και μάλιστα μετά τυμπανοκρουσιών.

Σε μία μόλις ημέρα, χθες, πληροφορηθήκαμε ότι πέραν των αποκλίσεων από τους στόχους του μνημονίου, που οδηγούν σε έκτακτα μέτρα 3 - 4 δισ. ευρώ, υπάρχουν και άλλες «μαύρες τρύπες», αυτή τη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ίσως στις Βρυξέλλες να μην ήσαν «πλήρως ενήμεροι» για το γεγονός, αλλά ακόμη και εδώ στην Αθήνα, που κάτι ...........
είχαμε «υποψιαστεί», το μέγεθος της νέας «τρύπας» αποτέλεσε έκπληξη.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, σε διάστημα λίγων ωρών, μάθαμε ότι οι τραπεζικές και λοιπές υποχρεώσεις των Δήμων ανέρχονται σε 3,16 δισ. ευρώ και ότι το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν δεν υπερβαίνει το 1,88 δισ. ευρώ, ενώ τα ρευστά διαθέσιμά τους είναι μόλις 735 χιλ. ευρώ.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή, ακόμη και εάν οι Δήμοι κατορθώσουν να μαζέψουν και το τελευταίο σεντ που τους χρωστάνε οι δημότες τους και οι όποιοι άλλοι, κάτι μάλλον απίθανο στις ημέρες μας, θα εξακολουθήσουν να έχουν μία «καθαρή μαύρη τρύπα» ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ.

«Καπάκι» σε αυτά, μαθαίνουμε ότι ο κρατικός κορβανάς θα επιβαρυνθεί με ακόμη 1,1 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα λάβει 500 εκατ. ευρώ, από τα 700 εκατ. ευρώ που ζητούσε, αλλά και από το ΙΚΑ, που θα λάβει ακόμη 600 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά τα μάθαμε μόλις χθες… Φανταστείτε στις 17 - 18 του μηνός που θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τι έχουν να ακούσουν τα αφτιά μας.

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που ο δύσμοιρος ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ κοπίαζε να πείσει τους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ότι οι Έλληνες μπορούν και θα τα καταφέρουν και ότι η αναδιάρθρωση «δεν είναι στα χαρτιά», στο Ελλάντα αποδεικνύαμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οδεύουμε προς το χάος…

Και πώς να μην οδεύουμε, όταν το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να τρώγεται με τον εαυτόν της

Πώς είναι δυνατόν να μη βαδίζουμε με βήμα ταχύ και σταθερό προς την άβυσσο, όταν οι περισσότεροι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης «στήνουν στον τοίχο» σχεδόν καθημερινά τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, κατά τα φαινόμενα, είναι από τους ελάχιστους που γνωρίζουν τι σημαίνει αναδιάρθρωση και EFSF…

Κατά τα λοιπά, ας μιλήσουμε για «τζιτζιφιόγκους»… 

Ν.Γ. Δρόσος