Δύο δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από την περαίωση αυθαιρέτων


Με στόχο την εισροή στο κρατικό ταμείο περί τα δύο δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βάζει μπρος την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αμέσως μετά το Πάσχα.
Η διαδικασία θα βασιστεί στο δίπολο μείωση προστίμων – εξασφάλιση ιδιοκτητών. Θέλει δηλαδή και να κάνει ελκυστική τη ρύθμιση, προκειμένου να υπαχθούν σ’ αυτήν οι περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και να διασφαλίσει όσους πληρώσουν τα πρόστιμα ότι μελλοντικά δεν θα κινδυνεύσουν τα σπίτια τους με κατεδάφιση...

Η λύση που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών, είναι σαν αυτή της περαίωσης, δηλαδή προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό του προστίμου σε δόσεις.
Για φέτος υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, για το 2012 άλλα 500 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων να εισπράττονται έως και το 2015.
Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο στη ρύθμιση να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, από τα οποία θα προσδιορίζεται το ύψος των προστίμων, αλλά και να γίνεται σαφής διαχωρισμός των πολυτελών κατασκευών. Για όσους δεν μπουν στη ρύθμιση, θα ξεκινήσουν έλεγχοι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης.
Από την τακτοποίηση θα εξαιρεθούν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, στον αιγιαλό, σε ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νομιμοποίηση γιατί είναι αντισυνταγματική, αλλά για τακτοποίηση του ζητήματος. «Επιχειρούμε την είσπραξη των προστίμων σε ένα πιο βατό πλαίσιο από σήμερα, που τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά», είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας σημαντικές «εκπτώσεις» στο ύψος των προστίμων.