ΔΝΤ: «Αν η ΕΕ δεν πείσει τις αγορές, το ελληνικό spread θα αυξηθεί ραγδαία»

Την ραγδαία αύξηση του ελληνικού spread προβλέπει το ΔΝΤ σε περίπτωση που οι αγορές δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα της λύσης που προωθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.
"Το κλίμα στην αγορά παραμένει εύθραυστο και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές" αναφέρει το ΔΝΤ, που δημοσιοποίησε την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η χώρα μας.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμούς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, με αποτέλεσμα, εάν ενταθούν οι αμφιβολίες των αγορών για.....
την ελληνική απάντηση στην κρίση χρέους, τα spread των κρατικών ομολόγων «θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία άνοδο».
Παρά τη συμφωνία των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, που ενέκριναν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και τη δυνατότητα του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, η διαφορά στα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές το 2011, λόγω του προγράμματος δανεισμού, ο κίνδυνος μετάδοσης της διεύρυνσης των spread θα είχε επιπτώσεις στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε τις προσπάθειες τόνωσης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων σε αποτυχία.

newscode