Η δύση της Οδύσσειας του αιμοσταγή δικτάτορα, που ξεκίνησε σαν επαναστάτης …

Γράφει ο Καφενόβιος

Κοινότοπη και  πολυχρησιμοποιημένη η ρήση του Άγγλου ιστορικού, λόρδου Acton, ότι «η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Και ο Καντάφι ήταν ο απόλυτος εξουσιαστής, εξ ου και συγερός μακελάρης, που όμως ξεκίνησε σαν ρηξικέλευθος επαναστάτης!
Ο Καντάφι, δεν ήταν ο τυπικός αφρικανός δικτάτορας. Απλώς κατάντησε
  τέτοιος! 
Δεν ξεκίνησε έτσι, ο εκκεντρικός και οραματικός συνταγματάρχης, το ΄69. Μόλις 27χρόνων, έχοντας περάσει και από την ελληνική σχολή Ευελπίδων, με καμιά εικοσαριά άλλους νέους παράτολμους αξιωματικούς, ανέτρεψε τον διεφθαρμένο βασιλιά Ιντρίς, που παραθέριζε στα Καμένα Βούρλα και ξεθεμελίωσε το ξενόδουλο σύστημά του, με ένα στρατιωτικό κίνημα που ονομάστηκε επανάσταση.
Διακήρυττε ο Καντάφι στην  πρώτη ανακοίνωση του Επαναστατικού Συμβουλίου: «Εμπρός να εργαστούμε στο δρόμο της........ ελευθερίας, της Αραβικής Ενότητας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εμπρός να προσφέρουμε στα παιδιά μας ίσα δικαιώματα και εργασία». Και συνέχιζε με ιδέες πρωτόγνωρες τότε για τα αραβικά αφτιά: « Δεν θα υπάρχουν, αφέντες και δούλοι, ούτε αδικημένοι, ούτε τύραννοι»…
Ποιος να φανταζόταν τότε, την ειρωνεία της ιστορίας: Ο επόμενος τύραννος θα ήταν ο ίδιος...
Ο Καντάφι ο μισητός τρομοκράτης στις δεκαετίες του ΄70 και ΄80, μετά τον βομβαρδισμό του από τις ΗΠΑ, προ 20ετίας, είχε μεταβληθεί σε έναν πειθήνιο συνεργάτη των περισσότερων μεγάλων δυτικών χωρών, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντά τους και σε πετρέλαιο και σε «νομιμοφροσύνη».
Στη Λιβύη η ιστορία θα ποτιστεί για μια ακόμη φορά με αίμα. Δεν έπιασε κόψιμο τους επικυρίαρχους της Δύσης τώρα, ούτε για τους Λίβυους, ούτε για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, ούτε καν αν ζουν ή αν πεθαίνουν. Άλλες είναι οι επιδιώξεις τους. Ισως να μη θέλουν μόνο μεγαλύτερο μερίδιο από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.
Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης δίνει τέλος στη φιλοαραβική πολιτική της χώρας μας επί έναν σχεδόν αιώνα. Η Ελλάδα με τη Δύση και με το Ισραήλ εναντίον των Αράβων από εδώ και πέρα.
Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Θα είμαστε από αυτούς που θα τις υποστούμε για καιρό…