Το Γερμανικό σχέδιο διάσωσης έχει σκληρή λιτότητα

Λύση στην κρίση του χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη περιμένει η κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο. Ωστόσο η λύση αυτή που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των 110 δισ. ευρώ και όχι στην αναδιάρθρωση περνά μέσα από την αυστηρή γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία. Η κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που θα επιτρέψει στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης να επαναγοράσουν κρατικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, είναι μια καλή ιδέα για την έξοδο από την κρίση χρέους. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο επισημαίνει το προφανές: απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η συγκατάνευση της Γερμανίας.

Και για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, «κάτι θα πρέπει να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι». Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες η ιδέα της αγοράς ομολόγων από τους .......ίδιους τους εκδότες τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνδέεται άμεσα με την προθυμία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν «σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το Βερολίνο θέλει, εν ολίγοις, να δει ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι και ικανοί να υιοθετήσουν τη συνταγή που εφαρμόζει η Γερμανία εδώ και χρόνια: σύνδεση μισθών και συντάξεων με τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υιοθέτηση νόμων που θα υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και θα προβλέπουν κυρώσεις σε περίπτωση παρέκκλισης και, τέλος, εναρμόνιση του φορολογικού πλαισίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν η Ευρώπη δεχθεί το γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα, τότε θα μπορέσει και η Ανγκελα Μέρκελ να πείσει τους συμπατριώτες και τους εταίρους της στην κυβέρνηση (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) να δεχθούν να καταβάλουν το μερίδιό τους για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Και δεν φθάνει μόνο αυτό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το Βερολίνο επιθυμεί να διευκρινιστούν από τώρα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα διέπει τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013.