Παναθηναϊκός: Απο την κορυφή στην απαξίωση

 Γράφει ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Η χρονιά ξεκίνησε για το τριφύλλι με τους καλύτερους οιωνούς. Η αυγή του 2010 βρήκε την ομάδα στο +2 και ανήμερα των Φώτων η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +5 μετά τη νίκη σε βάρος του Εργοτέλη και την ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ. Οι "πράσινοι" παρά το γεγονός πως δεν κέρδισαν ντέρμπι στο δεύτερο γύρο (έχασαν από ΠΑΟΚ-Ολυμπιακό και έφεραν ισοπαλία με Αρη και με ΑΕΚ) πήραν το πρωτάθλημα μετά από 6 χρόνια επειδή ήταν σοβαροί στα υπόλοιπα παιχνίδια σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Ολυμπιακός κατέρρευσε.
Ο Παναθηναϊκός με τον Νιόπλια στον πάγκο δεν έπαιξε καμία σπουδαία μπάλα αλλά ήξερε να παίρνει τα αποτελέσματα στα παιχνίδια που κρύβουν παγίδες. Ο Έλληνας τεχνικός παρέλαβε από τον....... Χενκ Τεν Κάτε μία δουλεμένη ομάδα με καλή φυσική κατάσταση και αυτοματισμούς στο παιχνίδι της και βάζοντας τη σφραγίδα του στον τομέα της ψυχολογίας (οι σχέσεις του Ολλανδού με τους ποδοσφαιριστές ήταν κακές) ήρθε ο τίτλος που αποτελούσε αυτοσκοπό.
Και για το λόγο αυτό ο Παναθηναϊκός έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάει ψηλά στο Γιουρόπα Λιγκ. Ξεπέρασε στους 32 της διοργάνωσης με δύο μεγάλες νίκες το εμπόδιο της Ρόμα στις καλύτερες εμφανίσεις του και στους 16 θυσιάστηκε η ευρωπαϊκή πορεία στο βωμό του τίτλου με τις 2 ήττες από τη Σταντάρ Λιέγης. Οι "πράσινοι" μπορούσαν κάλλιστα να φτάσουν στα ημιτελικά και απο κει και πέρα όλα ήταν ανοιχτά.
Η χρονιά, πάντως, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με την κατάκτηση του νταμπλ έπειτα από τη νίκη με 1-0 σε βάρος του Αρη στον τελικό του κυπέλλου στο Ολυμπιακό Στάδιο με το γκολ του Λέτο. Επομένως η σεζόν 2009-2010 ήταν άκρως επιτυχημένη με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.
Σε διοικητικό επίπεδο το καλοκαίρι εξελίχθηκε σε "ξεκατίνιασμα" του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, καθώς οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων ολοκληρώθηκαν με την εκπομπή "όλα στον αέρα" στην οποία δυστυχώς για την ιστορία του συλλόγου, ακούσαμε τον δημόσιο τσακωμό των Βγενόπουλου-Βαρδινογιάννη-Πατέρα.
Οι τρεις τους διαφώνησαν τον περασμένο Μάιο για τον τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ και το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο Νικόλας Πατέρας από την προεδρία της ΠΑΕ και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με τον Ανδρέα Βγενόπουλου να επιδοθούν σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων με αντικείμενο την πώληση ή όχι της ΠΑΕ.
Εν τέλει Βγενόπουλος-Πατέρας αποχώρησαν και ο Τζίγκερ επέστρεψε, ορίζοντας ως πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο! Μία κίνηση που ασφαλώς πάγωσε τον κόσμο αν και κουμάντο έκανε ουσιαστικά ο Δημήτρης Γόντικας. Η ομάδα ενισχύθηκε με τους Γκοβού-Μπουμσόνγκ και δεν πουλήθηκε κανένας πρωτοκλασσάτος παίκτης.
Η επιστροφή του Γιάννη Βαρδινογιάννη στα πράγματα με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης, το οποίο έχει αποτύχει κατά το παρελθόν, αποτέλεσε λάθος κίνηση για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Μπορεί εκ του αποτελέσματος να δικαιώθηκε τελικά για τα όσα υποστήριζε για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ωστόσο έπρεπε εκείνη τη χρονική στιγμή να βγει μπροστά ο ίδιος (ή ο Παύλος Γιαννακόπουλος) ή να αποχωρήσει και να εκθέσει από το καλοκαίρι όσους έταζαν μεγάλες αλλά μη εφικτές υποσχέσεις στον κόσμο.
Ο κόσμος αντέδρασε και το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς στο ΟΑΚΑ με τη Τζένοα στα τέλη Αυγούστου εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο των οργανωμένων κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Αγωνιστικά η ομάδα "πέταγε" στα φιλικά της Αμερικής με Ιντερ-Μίλαν και η ισοπαλία στην πρεμιέρα με την Ξάνθη την προσγείωσε απότομα.
Αρχές Σεπτεμβρίου και ο Τζίγκερ δωρίζει το 25% των μετοχών του στους Βγενόπουλο-Πατέρα. Η πρόταση-πρόκληση δεν γίνεται αποδεκτή και οι τρεις τους συμφώνησαν τελικά να πορευτούν μαζί μέχρι το τέλος της σεζόν και να αποκτήσει στη συνέχεια η ομάδα Βγενόπουλου το πλειοψηφικό πακέτο, ενώ ο Νικόλας Πατέρας επέστρεψε άμεσα στην προεδρία. Από τη στιγμή, όμως, που υπογραφές δεν έπεσαν από εκείνο το μεσημέρι σε ξενοδοχείο του Συντάγματος, ήταν θέμα χρόνου να έχουμε και πάλι "φασαρίες" με νέες αποχωρήσεις.
Σε διοικητικό επίπεδο επανήλθε η ενότητα, αλλά αγωνιστικά η ομάδα δεν έπειθε. "Χαστούκια" στο Τσάμπιονς Λιγκ και "γκέλες" στο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να φύγει ο Νιόπλιας τον Νοέμβριο και αφού πρώτα είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο στο Παγκρήτιο όπου ανακάλεσε μέσα σε 45 λεπτά! Λάθος κίνηση του. Και όπως αποδείχθηκε, ο Έλληνας τεχνικός στην πρώτη προετοιμασία της καριέρας του, απέτυχε. Η μπάλα χάθηκε, οι ισορροπίες στα αποδυτήρια χάθηκαν και η ομάδα "κάηκε" με τις 3 αλλαγές γυμναστών.
Οι "πράσινοι" κατέληξαν στη λύση του Πορτογάλου Φερέιρα και μπορεί στο ντεμπούτο του στη Σούπερ Λίγκα τη 12η αγωνιστική η ομάδα να βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή μετά το διπλό στην Κέρκυρα, ωστόσο στη συνέχεια χειροτέρευε από παιχνίδι σε παιχνίδι και η λήξη του πρώτου γύρου τη βρήκε στο -5.
Οι οργανωνένοι οπαδοί προκαλούσαν επεισόδια στα τελευταία παιχνίδια με αποκορύφωμα την εισβολή στο ΟΑΚΑ μετά το 0-1 με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Νικόλας Πατέρας απείλησε με παραίτηση αλλά τον πρόλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος αποχώρησε πρώτος (χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους) και στη συνέχεια παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ο οποίος επέλεξε στα δύσκολα να φύγει και αυτός, ενώ από το καράβι "πήδηξε" και ο Κώστας Αντωνίου.
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Σημείο κλειδί για τις εξελίξεις στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό αποτελεί ο λόγος για τον οποίο "τσακώθηκαν" εδώ και ένα μήνα ο Βγενόπουλος με τον Πατέρα.
Ο κ. Πατέρας δεν έμεινε για να υπερασπιστεί το έργο του και να αναλάβει τις ευθύνες του για ότι καλό ή κακό είχε γίνει. Όπως πιστώνεται το νταμπλ, χρεώνεται το γεγονός πως η ομάδα δεν απέδωσε ποιοτικό ποδόσφαιρο με βάση τα χρήματα που διατέθηκαν, ενώ πήρε και κάποιες αποφάσεις που δεν του βγήκαν (όπως το θέμα των προπονητών), οι οποίες ζημίωσαν την ομάδα.
Ο Τζίγκερ ξεκαθάρισε πως εμμένει στην απόφαση που έλαβε από τον περασμένο Σεπτέμβριο να μην έχει η οικογένεια του τη διοίκηση της ομάδας αλλά και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ, ενεργώντας ως 30% και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν επιστρέφει, ενώ οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εμπλακούν με την ΠΑΕ. Επομένως αδιέξοδο.
Ο Παναθηναϊκός πορεύεται στην ανατολή του 2011 με υπηρεσιακό πρόεδρο τον Τζόνι Βεκρή και υποψήφιο με λίγες πιθανότητες να πει το ναι στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 17 Ιανουαρίου τον εφοπλιστή και μέτοχο της ΠΑΕ, Αδαμάντιο Πολέμη και η δήλωση του Θανάση Γιαννακόπουλου πως ο Παναθηναϊκός "βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού" πρέπει να ληφθεί σοβαρά από όλους.
Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα μοντέλο διοίκησης με τον πρόεδρο να έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών για να μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις χωρίς την έγκριση όλων και κυρίως να μπορεί να τις καλύπτει οικονομικά όταν προκύπτει άρνηση των υπολοίπων. Ο λόγος ένας και απλός: να μην μένει η ομάδα ξεκρέμαστη όπως είναι τώρα και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να βουλιάξει από τις υποχρεώσεις της.
Υ.Γ: Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία. Και μην ξεχνάτε πως το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση και υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα για να μας προβληματίζουν.

Γιώργος Τριανταφυλλίδης