Οι αντιδράσεις των ομογενών στη Γερμανία για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

 Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (ΟΕΚ) στις δηλώσεις του κ. Βεστερβέλε. Μιλώντας προς την Deutsche Welle, ο πρόεδρος της Κώστας Δημητρίου υπογράμμισε ότι «οι ομογενείς δεν κατανοούν το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν κατανοεί την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου. Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στο θέμα αυτό. Το αίτημα είναι δίκαιο και θα πρέπει στο θέμα αυτό η γερμανική πλευρά να βρει μια λύση προς το συμφέρον της φιλίας των δύο λαών και θα επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος. 60 και πλέον χρόνια μετά τη σφαγή, ήλθε η ώρα να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα που ταλανίζει επί δεκαετίες τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Ελληνικής καταγωγής  ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης.  χαρακτηρίζει ......προβληματική  την πολιτική διάσταση της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Νομικά το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι κατανοητό. Υπήρχε μια προθεσμία στο πλαίσιο της οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι. Πολιτικά όμως το θέμα αυτό έρχεται σε μια δύσκολη φάση. Ούτως ή άλλως οι ελληνογερμανικές σχέσεις διανύουν μια δύσκολη περίοδο, μετά την κρίση του ευρώ και ειδικότερα την ελληνική κρίση. Στη Γερμανία, και σε πολιτικό επίπεδο η κίνηση της Ελλάδας δεν συναντά κατανόηση. Πιστεύω ότι για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία», τονίζει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής εντοπίζει πολλά από τα ελληνογερμανικά προβλήματα της παρούσας φάσης στις κακές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Μετά από πολλές παρεξηγήσεις, πιστεύω ότι οι σχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γιώργου Παπανδρέου είναι σήμερα άσχημες, δεν είναι πολύ καλές. Θα παρακαλούσα και τους δύο να συζητήσουν και να τα βρουν. Και αυτό γιατί γνωρίζω -μετά από πολλές συνομιλίες που είχα- ότι έχουν όντως κακές προσωπικές σχέσεις και πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να τα βρουν πάλι», επισημαίνει ο Ελληνογερμανός πολιτικός.