Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ,Ε,ΟΧΙ

Παραμονη Πρωτοχρονιας
 
Η Ευρωπη ντυμενη στο μανδυα της τον ασπρο και την Ελλαδα να την λουζει ενας λαμπερος Ηλιος,λες και πλακωσαν οι Αλκυονιδες μερες πιο νωρις και δεν λενε να φυγουν.
Ευτυχως,εχουμε έναν καλο Θεουλη που μας αγαπαει,ώστε στην αφραγκια μας επανω-όπως λεει και ο πατερας –να μην σπαταλαμε τα ολιγα εναπομειναντα ευρω
που μας αφησε το Μνημονιο και ο πως τον λενε μωρε,αυτος ντε,αυτος, που δηθεν μας κυβερναει,να τα χαλαμε στο πετρελαιο.
Παραμονη Πρωτοχρονιας,εδώ και καμποση ωρα ο Ηλιος ειχε αρχισει να χανεται πισω από τις πολυκατοικιες και να ερχεται γλυκα-γλυκα το σκοταδι,όταν ακουσα τα βηματα του πατερα μου να κατεβαινουν τα τρια σκαλοπατια,να παιζει στο χερι τα κλειδια,μεχρι να βρει το καταληλο για να ανοιξει την πορτα.
Μπηκε μεσα φουριοζος,εβγαλε το μπουφαν που......... φορουσε,το πεταξε στην πρωτη καρεκλα που βρηκε μπροστα του,γυρισε με κοιταξε,με ένα βλεμμα και με ένα χαμογελο μεχρι τα αυτια, -που ειχα καιρο να δω-και φωναξε στην μανα μου που εκεινη την ωρα ηταν στην κουζινα και ετοιμαζε,από ότι ειχα δει,πατατες με κοτοπουλο στο φουρνο, για το βραδυ που θα αλλαζε ο χρονος
-Τρεξε γυναικα,τρεξε να σου πω.
Η μανα μου σχεδον τρεχοντας,εμφανιστηκε στο χωλακι,με την πετσετα  της κουζινας στον δεξι της ωμο,λες και ηταν σαλι και με απορημενο βλεμμα,κοιτωντας μια εμενα και μια τον πατερα μου-λες και ειχα κανει καμια ζαβολια-και τωρα θα ακουγε τον εξαψαλμο για χαρη μου,τον ρωταει.
-Τι επαθες καλε και φωναζεις,ακομα δεν ηρθες?
Ο πατερας μου,με εκεινο το χαμογελο,ισα με τα αυτια,μια κοιταξε εμενα και μια την μανα μου και της ειπε.
-Ουρανιτσα,αμολα για τα κομμωτηρια και φτιαξε μαλλι και φτιαξε νυχια των χεριων και φτιαξε νυχοποδαρα  και βαλε πουδρες και βαλε κρεμες και βαλε ρυζογαλα και βαλε γαλακτομπουρεκο και γινε ειδωλο…
-Τι λες μωρε Τζοτζο?του απαντησε η μανα μου,και μου εριξε μια κλεφτη ματια,σαν να με ρωτουσε,τι επαθε ο πατερα σου Παραμονιατικα?
-Ουρανιτσα,συνεχισε απτοητος ο πατερας μου και το χαμογελο του αρχισε να γερνει προς την ηλιθιοτητα και το βλεμμα του να αγελαδοφερνει,τρεχα στα εμπορικα και παρε βελουδο και παρε μεταξι και παρε δαντελες και γινε οπτασια…
-Παει τρελαθηκε ο πατερας σου,γυρναει και μου λεει.πιανοντας αμηχανα με το αριστερο της χερι την πετσετα που ειχε ριγμενη στον ωμο της.
-Ουρανιτσα,συνεχισε ο πατερας μου,γλυκαινοντας τον τονο της φωνης του,δεν τρελαθηκα.Μα πες μου όμως,θυμασαι εκεινον τον παλιοφιλο?Εκεινον τον κοιλαρα?
Εκεινον ντε,από την Ελευσινα.Εκεινον που σε κάθε τραπεζι που εκανε μας εφωναζε
και καλοτρωγαμε?
Ε λοιπον δεν θα το πιστεψεις,τον ειδα στο δρομο,καθως ερχομουν στο σπιτι από την δουλεια και μου ειπε.Ρε κοπριτη-σιγουρα με μπερδεψε με τον διδυμο αδερφο μου τον Κωτσο που δουλευει στο Δημοσιο-βεβαια του εξηγησα ότι εγω ειμαι ο Μητσος,που δουλευει στην Φαμπρικα,αλλα αυτό μου ειπε δεν εχει σημασια και μας καλεσε στο μεγαλο φαγοποτι της Προτωχρονιας,όχι οπου και οπου Ουρανιτσα,αλλα στο King george και με τι μενου.
Ακου λοιπον.
Γαλικη σαμπανια,ποταμισιες γαριδες με χαβιαρι τερινα φουα και κρασι Πορτο.
Κρεμα Περμαντιε με ψητες γαριδες και βασιλικα χτενια.
Αστακο Roasted με μανιταρια Ζιρολ και ντοματα.
Καλκανι Μπραιζε με ρυζοτο Μιλανεζ και μαυρη Τρουφα
Τουρνετο από φιλετο μοσχου Black Angus με φουα γκρα και πρασινα σπαραγγια
-Όπως λεμε, πρασινη αναπτυξη –και για γλυκο θα εχει Ουρανιτσα μου,εκεινο που σου αρεσει και ποτε δεν σου πηρα,Χρυσο Δακρυ σοκολατας Matzati.με καμποτ βατομουρο και διαφανα ζελε Lemon Grass.
Εχεις να πεις τιποτα  για τον παλιοφιλο τον Ελευσινιωτη Ουρανιρσα?
Τελειωσε ο πατερας μου,παιρνωντας μια βαθια ανασα και καθησε στην καρεκλα που ειχε πεταξει το μπουφαν του.
-    Οχι καλε,του απαντησε η μανα μου,τι να πω για αυτόν τον καλο τον ανθρωπο που μας θυμηθηκε Χρονιαρα  μερα,τι να πω?
-    Καθως του απαντουσε,επαιζε στα χερια την πετσετα της κουζινας,γονατισε απεναντι του,τοσο κοντα που ενωθηκαν οι ανασες τους και συνεχισε…
-    δεν είναι αναγκη να χλαπακιασεις κουραμπιεδες και μελομακαρονα,
-    σε κανα διωρο αλλαζει ο Χρονος και θα είναι ετοιμο το κοτοπουλο με τις πατατες…


Μεγια το κούρεμα