Γαλάζιοι «ντιντήδες» εναντίον μπλε... «κολαούζων»

Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος σήκωσε το γάντι και απάντησε τα ίσα στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, εντείνοντας την κακοφωνία στη ΝΔ.
Ισχυρούς κλυδωνισμούς συνεχίζει να προκαλεί στη ΝΔ η δημόσια παρέμβαση του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου, προέδρου του «Δικτύου 21» και προσωπικού φίλου του κ. Αντ. Σαμαρά , που προτιμά τους «ιδεολογικούς μαχητές» και τους «σημαιοφόρους» από τους... «ντιντήδες» και τους «κομψευόμενους διαδρομιστές». Η Ρηγίλλης επεχείρησε να κρατήσει αποστάσεις και θέλησε να ηρεμήσει τα εσωκομματικά πνεύματα που... άναψαν, παραμονές του κομματικού ανασχηματισμού, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε και ο κ. Γερ. Γιακουμάτος. Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ επέκρινε ουσιαστικά τη συμπεριφορά του κ. Κρανιδιώτη, μιλώντας για... «κολαούζους» , ενώ λίγο αργότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης με πρώτο κόμμα τη ΝΔ...
 Για να σβήσει την εσωκομματική φωτιά η Ρηγίλλης έσπευσε με διαρροή, που όμως καθυστέρησε επί μιάμιση ημέρα, να τονίσει ότι ο κ. Κρανιδιώτης «δεν έχει επίσημη θέση στο κόμμα της ΝΔ», «δεν είναι σύμβουλος του κ. Αντώνη Σαμαρά» και πως «είναι ένα απλό μέλος του κόμματοςπου επικοινωνεί τις απόψεις του».

Από τη Ρηγίλλης ήταν εμφανής η προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και διευκρινιζόταν ότι δίδεται υπερβολική σημασία στα όσα υποστήριξε ένα στέλεχος. Αν και κεντρικά στελέχη παραδέχονταν ότι ο κ. Κρανιδιώτης είναι πολιτικός φίλος του προέδρου της ΝΔ, σημείωναν ότι οι απόψεις που εκφράζει είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν απηχούν την ηγεσία ή άλλους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Μάλιστα ορισμένοι έσπευσαν να συνδέσουν την εσωκομματική αναστάτωση με τις αλλαγές που ετοιμάζει ο κ. Σαμαράς στο οργανόγραμμα της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κρανιδιώτης, μιλώντας στο «Βήμα», τόνιζε με νόημα ότι «η σύφιλη του δημόσιου λόγουείναι η πολιτική ορθότητα» και, όπως λέει, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις απόψεις του. «Η άποψή μου είναι σκληρή γιατί η εποχή είναι σκληρή» είναι η πάγια θέση του και όταν τον ρωτούν για το άρθρο που άναψε φωτιές διευκρινίζει ότι αφορά όλο το πολιτικό φάσμα και τις πολιτικές συμπεριφορές. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς δεν διαφωνεί με το ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται ευθέως, δημόσια, με διαφάνεια, με αρχές και ιδέες.

Στο εσωτερικό της Ρηγίλλης υπήρξαν αποκλίνουσες απόψεις για το ύφος και το περιεχόμενο της διαρροής, ενώ υπήρξαν και στελέχη που ήθελαν να υπάρξει σαφής αποδοκιμασία του κ. Κρανιδιώτη από πλευράς ΝΔ. Αυτό όμως δεν έγινε και η διαρροή ήταν, κατά πολλά στελέχη, αρκετά ήπια και απλά επεχείρησε να σταματήσει τη σχετική συζήτηση, χωρίς να «αδειάζει» πλήρως τον κ. Κρανιδιώτη, τον οποίο κατ΄ ιδίαν αρκετοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν, αν και ορισμένοι διαφωνούν με το ύφος και τον τρόπο που επιχειρηματολογεί.

Δεν ήταν λίγα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, που ενοχλήθηκαν σφόδρα με την παρέμβαση Κρανιδιώτη, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έλεγαν ότι με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία πλήττεται η κεντροδεξιά εικόνα του κόμματος. Αλλα στελέχη έλεγαν ότι δεν του προσάπτουν δόλο αλλά θεωρούν ότι τέτοιες απόψεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσουν στη ΝΔ.

Την ελευθερία της άποψης υπερασπίστηκε ο κ. Γιακουμάτος και διευκρίνισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν επηρεάζεται από φιλοδοξίες, ενώ έσπευσε να ρίξει το «καρφί» του. «Το έχω πει στον Σαμαρά, το λέω και πάντα.Τους βασιλείς τούς γκρεμίζουν οι βασιλικότεροι του βασιλέως, αυτοί που δηλώνουν επάγγελμα κολαούζοι» είπε και συνέχισε: «Νομίζωότι ο Σαμαράς έχει αρκετό μυαλό, ισχυρή προσωπικότητα και δεν θα ακούσει τους κολαούζους» .

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η τομεάρχης Παιδείας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία, αν και αναγνώρισε την αυτονομία λόγου του κ. Κρανιδιώτη, τόνισε ότι το στίγμα της παράταξης και του κόμματος το δίνει ο πρόεδρος. Ηταν όμως ιδιαίτερα αυστηρή, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή στρατηγικής του κόμματος και σημείωσε : «Αυτό με το οποίο διαφωνώ σε επίπεδο κριτικήςείναι όταν είναι άδικη, όταν είναι προσωπική επίθεση και όταν δεν έχει επιχειρήματα. Η αρθρογραφία είναι μακράν αυτής της λογικής...».

BHMA