Απάντηση στον Θανασάκη


Ο Dominique Strauss - Kahn διάβασε το σχόλιο του Θανασάκη στο «Καφενείο» (εδώ) και αποφάσισε να απαντήσει. . . .
Γράφει ο Ευθύλογος

Θανασάκη, διάβασα με πολλή προσοχή αυτά που μου έγραψες και έχω να σου πω τα εξής:
1) Πρέπει να μειωθούν οι μισθοί πολλών Ελλήνων και όχι μόνον αυτών που λες εσύ.  Και των βουλευτών και των διοικητών των τραπεζών και των διοικητών των ΔΕΚΟ και κάποιων μεγαλοσυνδικαλιστών αλλά και πολλών εργαζομένων που η δουλειά που κάνουν αξίζει πολύ λιγότερο από το μισθό που παίρνουν.
Ξέρεις Θανασάκη πόσα παίρνει ένας διοικητής τράπεζας, πόσα παίρνει ο διοικητής ή ο «διευθύνων σύμβουλος» ενός κρατικού οργανισμού;
Ούτε εγώ ξέρω να σου πω ακριβώς, γιατί είναι τόσα τα
bonus
, είναι τόσες οι ψεύτικες υπερωρίες, είναι τόσες οι συμμετοχές σε άχρηστα συμβούλια που χάνω το λογαριασμό.
Ξέρεις Θανασάκη ότι υπάρχουν ψευτοεργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις που αμείβονται με πάνω από 100000 € το χρόνο;
Ξέρεις πόσα έπαιρναν δυο δημοσιογράφοι που αναγκάστηκαν να αλλάξουν κανάλι όταν βγήκαν στον αέρα οι αμοιβές τους;
Αλλά Θανασάκη αυτά τα πράγματα δεν τα ρυθμίζω εγώ. Τα ρυθμίζει η κυβέρνηση σας. Τώρα ετούτη, παλιότερα άλλη κλπ.
Ίσως μάλιστα κάποιοι από αυτούς που σας κυβερνάνε ή σας κυβερνούσαν, να μοιράζονται και τα χρήματα με αυτά τα «υψηλόβαθμα στελέχη», δηλαδή με αυτούς που παίρνουν τα πολλά λεφτά. Για να καταλάβεις καλλίτερα:
Μπορεί να λένε σε έναν από αυτούς,
- Πόσα θέλεις ρε φίλε για να διευθύνεις αυτή τη δημόσια επιχείρηση;
- Εκατονογδόντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο, λέει αυτός.
(Ναι δεν ντρέπεται να τα ζητήσει, ούτε σκέπτεται πόσα παίρνει ο πατέρας σου. Και γιατί να ντραπεί Θανασάκη; Ξέρεις πόσα παίρνει ένας προπονητής ή ένας ποδοσφαιριστής;  Και να σκεφτείς ότι......... αυτά που παίρνει ο ποδοσφαιριστής τα πληρώνουν και φτωχοί και άνεργοι για να τον θαυμάσουν και να τον χειροκροτήσουν; Γιατί λοιπόν αυτός να ζητήσει λιγότερα;)
Και του ξαναλένε λοιπόν αυτού του κυρίου,
-Ωραία, εμείς θα σου δίνουμε τρακοσιεςπενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο, θα κρατάς εσύ τις διακοσιεςείκοσι χιλιάδες και θα μας δίνεις εμάς τις υπόλοιπες εκατοντριάντα. Και για να μην πληρώνεις και πολύ φόρο, θα το ρυθμίσουμε το θέμα να σε φορολογούμε με άλλον τρόπο εσένα. Όχι όπως φορολογούμε τα κορόιδα. Κι εσύ κερδισμένος κι εμείς κερδισμένοι!
Ο μόνος χαμένος Θανασάκη είναι ο ελληνικός λαός, άλλα τι να γίνει, δεν μπορεί να κερδίζουμε όλοι.
2) Τώρα για τις βιοτεχνίες που θέλεις να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα.
Πρώτα πρέπει να σκεφτείς γιατί έφυγαν από την Ελλάδα.
Έφυγαν γιατί φρόντισαν κάποιοι να τις διώξουν  Θανασάκη. Με τις απεργίες κάθε τρεις και λίγο, με την τεμπελιά, με τα ακριβά μεροκάματα, με την γραφειοκρατία.
Για πες μου Θανασάκη, αν εσύ είχες 50 εκατομμύρια ευρώ και ήθελες να κάνεις ένα εργοστάσιο με 100 εργαζόμενους, που θα αποφάσιζες να το κάνεις; Στην Ελλάδα που ο εργάτης θέλει 1000 ευρώ το μήνα ή κάπου αλλού που ο εργάτης θέλει 500 ευρώ το μήνα; Στην Ελλάδα που για να πάρεις άδεια εγκατάστασης χρειάζεσαι δυο με τρεις μήνες και να «λαδώσεις» και  5 -10 αγύρτες, ή κάπου αλλού που σε 3 μέρες είσαι έτοιμος και δεν χρειάζεται να «λαδώσεις» και κανέναν;
Για να σε βοηθήσω σου λέω ότι στην Ελλάδα θα πλήρωνες τους εργαζόμενους 50000 ευρώ το μήνα παραπάνω. Δηλαδή κάπου 600000 ευρώ το χρόνο. Πριν αποφασίσεις, πρέπει να ξέρεις ότι αυτός που κάνει το εργοστάσιο, δεν το κάνει για να βρει δουλειά ο πατέρας σου, αλλά για να κερδίσει αυτός όσα περισσότερα μπορεί.
Ας υποθέσουμε όμως τώρα ότι εσύ είσαι τόσο καλό παιδί που λες, «Κρίμα να είναι τόσοι άνεργοι στην Ελλάδα, θα το ανοίξω εκεί το εργοστάσιο κι ας πληρώνω παραπάνω». Τα προϊόντα που θα κατασκευάζεις στο εργοστάσιο θα σου στοιχίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγει ένα άλλο εργοστάσιο εγκατεστημένο εκεί που οι εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα. Άρα πρέπει να τα πουλήσεις και ακριβότερα. Οι αγοραστές όμως προτιμούν το φτηνότερο όταν η ποιότητα είναι ίδια ή περίπου ίδια. Άρα δεν θα πάνε καλά οι δουλειές σου και θα το κλείσεις το εργοστάσιο, αφού θα έχεις χάσει και κάμποσα χρήματα. Κι έτσι θα μείνουν πάλι άνεργοι οι άνθρωποι και θα έχεις χάσει κι εσύ. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα.
Τώρα έχεις δίκιο να ρωτήσεις
- Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή, να μειωθούν οι μισθοί κι εδώ τόσο πολύ;
Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις Θανασάκη. Αλλά είναι φυσικό να μη σας αρέσει.
Μια άλλη απάντηση είναι να πληρώνεστε διπλάσια αλλά να βγάζετε και διπλάσια δουλειά.  Μάλλον είναι δύσκολο να το πετύχετε.
Μια τρίτη απάντηση είναι, να κάνει το κράτος εργοστάσια και να πάνε οι άνθρωποι να εργαστούν. Αν όμως Θανασάκη πάτε να το εφαρμόσετε αυτό, εμείς αμέσως θα σας κόψουμε τη δανειοδότηση γιατί δεν θέλουμε κάτι τέτοιο και μάλλον δεν το θέλετε ούτε εσείς. Άσε που είναι και το πιο δύσκολο απ’ όλα. Και χωρίς τα δάνεια τα δικά μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.  Εμείς δεν το θέλουμε γιατί υποστηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία κι εσείς δεν το θέλετε γιατί δεν ξέρετε τι θέλετε.  Για τους άλλους θέλετε ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας θέλετε το Δημόσιο. Και μόλις διοριστείτε στο δημόσιο, στρέφεστε εναντίον του δημοσίου γιατί δεν σας αφήνει να αναπτύξετε «πρωτοβουλίες», γιατί δεν σας επιτρέπει να ξεδιπλώσετε «τα προσόντα σας», γιατί σας έβαλαν «έναν ηλίθιο διευθυντή» κλπ, κλπ.
Κι αν αποτύχετε να τρυπώσετε στο δημόσιο, και βρεθείτε να εργάζεστε σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, στρέφεστε εναντίον «του καπιταλίστα που σας πίνει το αίμα».
Οι φυσιολογικοί άνθρωποι όταν είναι κρατικοί υπάλληλοι, φροντίζουν να πάει καλά το κράτος, κι όταν εργάζονται σε ιδιωτική επιχείρηση, φροντίζουν να πάει καλά η επιχείρηση. Όταν μεγαλώσεις λίγο θα δεις τι κάνουν οι Έλληνες . . .         
Κι αν κάποιος σας ρωτήσει,
«Γιατί εσύ θέλεις για τον εαυτό σου τη σιγουριά του δημοσίου υπαλλήλου και δεν την θέλεις για όλους; Γιατί τα δικά σου παιδιά να έχουν εξασφαλισμένο ψωμί και τα παιδιά του γείτονα να τρώνε όποτε θέλει ο εργοδότης του πατέρα τους; Γιατί να μην είναι τα πάντα δημόσια; Εσύ π.χ. εργάζεσαι στη Νομαρχία, γιατί ο γείτονας να μην εργάζεται σε κρατικό εργοστάσιο και να παράγει π.χ. έπιπλα γραφείου; Κι αν είτε εσύ, είτε ο γείτονας δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας, απολύεστε. Αλλά δεν απολύεστε για κανέναν άλλο λόγο», δεν έχετε τι να απαντήσετε και λέτε εκείνο το γνωστό:
«Αυτά τα πράγματα θυμίζουν άλλα καθεστώτα». Βλέπεις φοβάστε και το όνομα των «άλλων καθεστώτων» να πείτε, όπως φοβάστε τον καρκίνο και λέτε «παλιοαρρώστεια».  
Ύστερα θα το ξανασκεφτείτε και θα πείτε:
«Για στάσου, δεν είναι κι άσχημα, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ».
Κάπως έτσι σκέφτηκαν πριν λίγα χρόνια οι μαλάκες και οι ηλίθιοι που διέλυσαν τους συνεταιρισμούς Θανασάκη.
Χρειάζονταν έναν διευθυντή που να ξέρει τη δουλειά κι έβαζαν έναν που ήξερε να γλείφει. Χρειάζονταν 5 γραφιάδες και διόριζαν 50. Χρειάζονταν τρεις λογιστές  και είχαν εικοσιπέντε. Βέβαια οι εικοσιδύο  δεν είχαν ιδέα  από πρόσθεση αλλά είχαν κομματική ταυτότητα. Δεν γνώριζαν λογιστικά αλλά γνώριζαν καναδυό  βουλευτές.
Θανασάκη, δυστυχώς δεν είστε κατάλληλοι ούτε για καπιταλισμό, ούτε για κομμουνισμό, ούτε για σοσιαλισμό. Και το χειρότερο, δεν είστε ούτε για γέλια γιατί η κατάστασή σας είναι τραγική. . .  Έτσι δεν σας μένουν και πολλές επιλογές.  
Και κάτι τελευταίο. Αν και τα κάνατε σκατά – και δεν είναι η πρώτη φορά - εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είστε προικισμένοι με εξαιρετικά προσόντα, ότι η οικουμένη πρέπει να υποκλίνεται στο ταλέντο σας και στις ικανότητές σας, ότι όλες οι «αρετές της φυλής» συγκεντρώθηκαν στο μούτρο σας και στο σόι σας. Και ότι φταίνε πάντα οι «άλλοι». Όσο έχετε αυτόν τον χαζοεγωισμό δεν θα δείτε προκοπή.
Φροντίστε εσείς που είστε ακόμη μικροί να γίνετε καλλίτεροι από τους μεγάλους που κατάντησαν έτσι αυτή την όμορφη χώρα.
Σε κούρασα και έχεις και διάβασμα για το σχολείο. Τα υπόλοιπα τα λέμε την άλλη φορά που θα ξανάρθω.                    
 
Φιλικά  Στροσκάνος
(σε ευχαριστώ για τον «εξελληνισμό» του ονόματός μου)
Για την αντιγραφή,Ευθύλογοςvacon28@gmail.com