Παράσταση µέτριων «ηθοποιών»…

Γράφει ο Μαγια

Είναι γνωστό πως η ψήφιση του κρατικού προυπολογισμού συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση. Συνεπώς, μην έχετε ουδεμία αμφιβολία για την στάση, που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απόψε στη Βουλή.
Ωστόσο η εικόνα που παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ έδειχνε έλλειψη συντεταγμένης στάσης και συνοχής. Η κριτική που ασκήθηκε δεν προήλθε από μια τάση ή από μια οργανωμένη ομάδα, αλλά ήταν πολυσπερμική, άρα δυνητικά πιο επικίνδυνη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Η Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αναξιόπιστο και ανεφάρμοστο, ότι λένε δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατέβασε στην ουσία μια πολιτική πλατφόρμα. Αλλοι βουλευτές, όπως οι Κ. Καρτάλης, Ε. Νασιώκας, Θ. Ρομπόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, εξέφρασαν αιχμηρές απόψεις και παρ΄ ότι δήλωσαν ότι, στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίστηκαν να το κάνουν πιεζόμενοι από τις περιστάσεις. Ορισμένοι μάλιστα έφθασαν να λένε ότι τον.......... περασμένο Μάιο δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν και άλλοι ότι το μνημόνιο δεν προέβλεπε όλα αυτά που καλούνται τώρα να υιοθετήσουν και να ψηφίσουν.
Η συζήτηση στη Βουλή για τον προυπολογισμό ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ακατάσχετη αερολογία, µε βουλευτές, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, να οµιλούν χωρίς να λένε τίποτα, καταφεύγοντας σε αφόρητα ρητορικά κλισέ και ξεπερασµένες κοµµατικές ρετσέτες. Ανιαρό σκηνικό ώρες ώρες, µε έναν οµιλητή στο βήµα και πέντε-έξι από κάτω, απλώς να κάνουν βάρδια!
Απτόητοι κι αμετανόητοι αυτοί που βούλιαξαν το πλοίο. Υποδύονται ανερυθρίαστα τους ναυαγοσώστες…