ποιός πληρώνει;

 Ελλην Φορολογούμενος


Άλλος μπιπππ άλλος πληρώνει !
 
κλασικότατη παροιμιώδης έκφραση.


Σημαίνει πως άλλος διαπράττει μια ανομία ή ανευθυνότητα και άλλος τιμωρείται γι’ αυτήν . Μπορεί, ωστόσο, σε μια νοηματική παραλλαγή, να δηλώνει ότι άλλος έχει επωφεληθεί από ή απολαύσει μία κατάσταση, χωρίς αυτή να είναι παράνομη ή ανήθικη κι άλλος καλείται να καταβάλει το κόστος, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα τιμωρία .
Σε κάθε περίπτωση, αυτός που εκστομίζει την ατάκα το κάνει με αγανάκτηση κατά του θράσους τού «άλτη» και, νιώθοντας ο μ@κ@κ@ς της υπόθεσης, προσπαθεί να δημιουργήσει το ρητορικό υπόβαθρο για .............να αποτινάξει από πάνω του συνέπειες και ευθύνες που δεν του αναλογούν .
Όσο για την προέλευση, υπάρχουν λογικές υποθέσεις που εντοπίζονται στην κυριολεκτική σημασία: Αφενός, το ενδεχόμενο κάποιος επισκέπτης σε πορνείο να κληθεί να πληρώσει τις υπηρεσίες που έκανε άλλος, είτε εντελώς αυθαίρετα και άδικα, είτε γιατί αυτός που "μπιπππησε" είναι της παρέας του θύματος και αποδείχτηκε άφραγκος ή την κοπάνησε .
Αλλιώς , μιλάμε για τον σύζυγο που, σύμφωνα με τα παλιά στερεότυπα, πληρώνει το κόστος διαβίωσης και καλοπέρασης της γυναίκας του, ενώ αυτή η άκαρδη τον απατά .
Και τέλος λέμε για αυτό που ζούμε 37 συναπτά έτη στη Ελλαδάρα μας . Αυτοί τρωνε και πίνουνε κι εμείς πλερώνουμε , στενωπούς , λιτότητες και άλλες τέτοιες σφίξεις και τώρα μας λένε να ξανασφικτούμε πάλι , γιατί λέει δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω από αυτούς που με κόπο τα έκλεψαν , γιατί δεν είναι σωστό , με το επιχείρημα ότι πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν γίνονται αυτά , λένε !