BBC: Ελληνες απεργοί συγκρούονται με την Αστυνομία

Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας σημειώνονται ξανά στην Αθήνα, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των συνδικάτων κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η γενική απεργία στη χώρα, προκάλεσε την ακύρωση όλων των πτήσεων, το κλείσιμο των σχολείων και τον περιορισμό στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε όλη τη χώρα.

Είναι η έβδομη γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες........
χαρακτηρίζει «αναγκαίες» για εξασφάλιση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, για να γλιτώσει η Ελλάδα τη χρεωκοπία.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι 15,000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Διαδηλωτές προκάλεσαν πυρκαγιές γύρω από τα πολυτελή ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από το κτίριο της βουλής. Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα.

Την Τρίτη, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν ουσιαστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η ΕΕ, που χρηματοδοτούν το δάνειο στην Ελλάδα.

Η νέα νομοθεσία θα περιορίσει τη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των ημικρατικών οργανισμών. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν πλέον να διαπραγματευτούν μέσω συλλογικών συμβάσεων, αλλά με ατομικές συμβάσεις. Αυτό που η κυβέρνηση «βάφτισε» επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ισχυρίστηκε πως τα μέτρα αποσκοπούν στη σωτηρία των εταιρειών που κινδυνεύουν. Ωστόσο οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καταδίκασαν τα μέτρα. «Πρέπει να στείλουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε μέτρα που μας οδηγούν στη φτώχεια και την ανεργεία», επεσήμανε ο Ηλίας Ηλιόπουλος γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ, στο πρακτορείο Reuters.

Η σημερινή απεργία πραγματοποιείται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών αντιδράσεων κατά των μέτρων λιτότητας. Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας και στην Ισπανία και το Βέλγιο, εν όψει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Μάλκολμ Μπρέημπαν, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι τα περί αποσταθεροποίησης, ενώ προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι συνθλίβονται από το ΔΝΤ και την ΕΕ, στα πλαίσια ενός τεράστιου οικονομικού πειράματος.


Πηγή: BBC