Καταγγελίες για όργιο καταπατήσεων στο Λαγονήσι

Σε μια εποχή που το κυνήγι του ευρώ έχει αναχθεί σε εθνικό άθλημα και άπαντες -από τον πρωθυπουργό έως τον τελευταίο πολίτη- αναζητούν έσοδα που θα δώσουν μια ανάσα ζωής στα άδεια ταμεία του κράτους αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι μοιάζουν να είναι υπεράνω χρημάτων. Ο λόγος για τον δήμαρχο Καλυβίων Πέτρο Φιλίππου, υποψήφιο στο νέο δήμο που περιλαμβάνει πλέον τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, δεν εκμεταλλεύεται εκτάσεις που ανήκουν στο δήμο με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα όργιο καταπατήσεων.
Η ιστορία ξεκινά πριν από 8 χρόνια, όταν με απόφαση της αρμόδιας πολεοδομίας κάποιες παραλιακές εκτάσεις στο Λαγονήσι, ενώ προσδιορίστηκαν και ρυμοτομήθηκαν ως κοινόχρηστοι χώροι για να δημιουργηθούν πάρκα και πλατείες, οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο πλατεία δεν έχουν δει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως και σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες, κάποιοι ιδιώτες εκμεταλλεύονται τα οικόπεδα με την ανοχή της δημοτικής αρχής...


Δύο οικόπεδα 12 και 7 στρεμμάτων αντίστοιχα επάνω στη Λεωφόρο Σουνίου, στο Λαγονήσι, μισθώνονται εδώ και χρόνια από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες στην ίδια εταιρεία που χρησιμοποιεί τους χώρους ως πάρκινγκ σκαφών αναψυχής και φορτηγών.

«Περίεργα» συμφωνητικά

Για τα οικόπεδα, τα οποία έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Κερατέας με αριθμό 442/133, οι κάτοικοι των Καλυβίων καταγγέλλουν μάλιστα ότι η παρανομία εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος συνεχίζεται, αφού, όπως αναφέρουν, δύο νέα συμφωνητικά χρήσης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων χώρων υπογράφηκαν στα τέλη Ιουνίου του 2010. Συμφωνητικά τα οποία μάλιστα παρουσιάζουν και κάποιες «περίεργες» ομοιότητες, αφού υπογράφηκαν μόλις με μία ημέρα διαφορά, το μεν στις 28 το δε στις 29 Ιουνίου, οι ενοικιαστές είναι οι ίδιοι και έχουν και το ίδιο ενοίκιο, μόλις 1.100 ευρώ, παρόλο που οι εκτάσεις των οικοπέδων είναι πολύ μεγάλες ενώ η διάρκεια των συμβολαίων και στις δύο περιπτώσεις είναι 8 χρόνια.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των Καλυβίων έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς οι αντίπαλοι του νυν δημάρχου κατηγορούν τον δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου ότι άφησε όλα αυτά τα χρόνια ανενόχλητους κάποιους καταπατητές της δημοτικής περιουσίας να στερούν από την πόλη τους πολύτιμες εκτάσεις και να κερδίζουν εις βάρος του δήμου. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι οι επίμαχες εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς στο Δήμο Καλυβίων από το Ασυλο Ανιάτων, στο οποίο και ανήκαν αρχικά. Στο ένα οικόπεδο υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, και αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία έχει δοθεί εντολή κατεδάφισης από τον περιφερειακό διευθυντή Ανατολικής Αττικής, ήδη από το 1995. Μια εντολή που έχει κοινοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια και στο Δήμο Καλυβίων, και τελικά όχι μόνο κανείς δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόσει το νόμο και να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα, αλλά αντιθέτως οι καταγγελλόμενοι ως καταπατητές τα νοικιάζουν κερδίζοντας επιπλέον χρήματα, πάντα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης πριν από τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις που διεκδικούν τη δημαρχία ζητούν από τον κ. Φιλίππου να εξηγήσει στους δημότες τους λόγους που τόσα χρόνια επιτρέπει σε ιδιώτες να κερδίζουν από την εκμετάλλευση κοινόχρηστων και καταπατημένων χώρων. Η υπόθεση αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του νυν δημάρχου Καλυβίων και της υποψήφιας για το νέο δήμο κυρίας Χριστίνας Χριστοφάκη. Απορία, πάντως, προκαλεί η αμέλεια της δημοτικής αρχής οκτώ χρόνια τώρα να σχεδιάσει την περιοχή με βάση την εγκεκριμένη μελέτη της πολεοδομίας και να αποδώσει στους πολίτες τις συγκεκριμένες εκτάσεις, που αντί για χώρους πράσινου ή αναψυχής αντικρίζουν παρκαρισμένα φορτηγά και αντί για πλατείες βλέπουν σκάφη θαλάσσης και αποθήκες με κηπευτικά και έπιπλα. Αυτό όμως που έχει εξοργίσει περισσότερο τους κατοίκους των Καλυβίων, που διαμαρτύρονται για την ολιγωρία της δημοτικής αρχής, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ίδιοι έχουν αποδώσει τις εισφορές τους σε γη και χρήμα ώστε τα οικόπεδα-δωρεές να διαμορφωθούν σε ελεύθερους χώρους πρασίνου, πλατείες και πεζόδρομους και τελικά αναρωτιούνται πού πήγαν τα χρήματα που πλήρωσαν.

http://www.apokalypseis.gr/