Άγνοια Νόμου

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Αρχίσανε τα παρατράγουδα (καιρός ήτανε) για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να υποταχθεί αμαχητί στις υποδείξεις των νέων κατακτητών που ενέσκηψαν στη χώρα, την γνωστή σε όλους «τρόϊκα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο, σημαντικά τμήματα του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα μπορεί να κριθούν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν προ τριμήνου πολλοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΕΣΗΕΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άλλες οργανώσεις - συνολικά δέκα επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες.

Η εισήγηση επί της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον στο θέμα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι θετική. Ενδέχεται δηλαδή ο εισηγητής να δεχθεί τα βασικά επιχειρήματα των ...........
προσφευγόντων, ότι δηλαδή «η περικοπή αμοιβών και συντάξεων σε σημαντικό βαθμό και χωρίς χρονικό περιορισμό παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και ότι το «πάγωμα» των αποδοχών καταργεί ανεπίτρεπτα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», παραβαίνοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, αλλά και διεθνείς συμβάσεις.

Εφόσον τα παραπάνω μέτρα κριθούν αντισυνταγματικά, πιστεύω ότι γεννάται μέγα θέμα για την κυβέρνηση και τα στελέχη της που σημειωτέον δύο από αυτά προβάλλονται ως καθηγητές συνταγματολόγοι.

Και θα αποβεί κόλαφος με συνέπειες την επιβάρυνση της αξιοπιστίας των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα τεθεί θέμα επιστροφής των παράνομα παρακρατηθέντων όπως συνέβη πριν από λίγα χρόνια με την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ, που θεσπίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ και επιστράφηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα με τη αλλαγή της ταμπέλας του ΛΑΦΚΑ σε Εισφορά Αλληλεγγύης.

Όμως εδώ προκύπτει και ένα άλλο θέμα.

Πως είναι δυνατόν κυβερνητικές αποφάσεις να κρίνονται αντισυνταγματικές μετά την εφαρμογή τους;

Αυτοί που τις παίρνουν δεν γνωρίζουν τους νόμους και το Σύνταγμα του κράτους;

Είναι τελείως σκράπες;

Μόνη διέξοδος και για να αποκτήσει η πολιτική ζωή μια έστω ελάχιστη αξιοπιστία, είναι να τεθούν κριτήρια για την είσοδο όσων επιθυμούν στον πολιτικό στίβο, κριτήρια αν μη τι άλλο γνώσεων των νόμων του κράτους.

Δεν είναι δυνατόν το χρίσμα του πολιτικού να είναι περιουσιακό στοιχείο και να μεταβιβάζεται κληρονομικά «από τον παππού στον εγγονό» επειδή φέρει το «όνομα». Ούτε να θεωρείται μοναδικό κριτήριο η αναγνωρισιμότητα που προσφέρει η τηλεόραση, το γήπεδο, το θέατρο, η συγγενική σχέση με τραγουδιστή κ.α.

Όπως ο δικαστής σπουδάζει την επιστήμη του και υπόκειται σε εξετάσεις έτσι πρέπει να γίνεται και με τους πολιτικούς, πολύ περισσότερο αφού αυτοί αποφασίζουν για την θέσπιση των νόμων που θα δικάσουν οι δικαστές.

Καιρός πια να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θες να γίνεις κύριε ή κυρία μου πολιτικός, θα περάσεις από εξετάσεις να δούμε τι ξέρεις από Νόμους και Σύνταγμα.

Στη Βουλή ούτε ποδόσφαιρο παίζεται, ούτε συναυλίες γίνονται. Το μόνο που παίζεται είναι το παρόν και το μέλλον του κράτους, το παρόν και το μέλλον του λαού, η ποιότητα της ζωής του, το μέλλον των παιδιών του. Οι ανίκανοι δεν έχουν θέση στα έδρανα.

Και κάτι ακόμα. Ο πολιτικός θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί και υπό οικονομικό έλεγχο. Αν του αρέσει. Διαφορετικά να μείνει στο επάγγελμά του. Έτσι θα εξαφανισθούν κατά το δυνατόν και οι αφορμές για σκάνδαλα.



Υ.Γ. για τον κ. Πάγκαλο.

Μια που διαπιστώσατε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μαζί τα «φάγατε» περισσεύουν, ενώ παράλληλα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν αποδίδει, βγάλετε σους δρόμους το περίσσιο προσωπικό να ελέγχει στους σταθμούς του Μετρό εν οι επιβάτες έχουν εισιτήρια, επίσης να ελέγχουν τα παζάρια του παραεμπορίου που στήνονται καθημερινά στους ίδιους αυτούς σταθμούς και όχι μόνο, μια που όπως ανακοινώθηκε επίσημα ο τζίρος του παραεμπορίου αγγίζει τα 17 δις ευρώ, άρα χάνεται ΦΠΑ αξίας 3.910 χιλ. ευρώ.