«Ο Κύριος Ευρωπαίος κατεβαίνει Δήμαρχος»

Αποκλειστική συνέντευξη του Νίκου Νυφούδη στο Ελληνικό Καφενείο

Επιμέλεια: Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Πριν κάποιους μήνες είχα πέσει πάνω στο Internet σε ένα βιβλίο με τον περίεργο τίτλο «ο Κύριος Ευρωπαίος». Μου έκανε εντύπωση η σύντομη περιγραφή του ως μία αλληγορική εικονογραφημένη ιστορία για την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το αγόρασα και το διάβασα με ενδιαφέρον. Θεώρησα πολύ θετικό ότι ο συγγραφέας του ήταν ένας νέος και συνειδητοποιημένος άνθρωπος, όμως ο τίτλος που μένει στη μνήμη και η κακή μου σχέση με τα επίθετα με έκανε να ξεχάσω το όνομα του.
Πριν λίγες ημέρες με είχε πάρει τηλέφωνο μία γνωστή μου και μου είπε αν γνώριζα ότι ο μικρότερος πιθανότατα ηλικιακά υποψήφιος δήμαρχος διεκδικεί το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Ομολογώ ότι δεν το γνώριζα. Της ζήτησα το όνομά του και το site του. Το όνομα Νίκος Νυφούδης μου φάνηκε οικείο, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω από πού. Μπήκα λοιπόν στο site του και είδα ότι «ο Κύριος Ευρωπαίος» αποφάσισε να κατέβει για Δήμαρχος. Είναι μία διαφορετική υποψηφιότητα και έτσι του ζήτησα να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί μας…


1.      Θα μας συστηθείς με συντομία;
Γεννήθηκα στην Πυλαία την εποχή της Αλλαγής. Τη θρυλική δεκαετία του ’80. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερχόταν σαν λαίλαπα να δώσει έναν καινούριο αέρα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Πυλαία ακολούθησα την βασική μου εκπαίδευση. Το 2005 ολοκλήρωσα το πρώτο μου πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εν συνεχεία τις Μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Σήμερα ολοκληρώνω τη διατριβή μου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ενώ παράλληλα εργάζομαι ως Λέκτορας σε ...........Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εξωτερικού. Έχω εκδόσει 2 βιβλία, δεκάδες ακαδημαϊκά άρθρα, ενώ αρθρογραφώ σε εφημερίδες και περιοδικά του ελληνικού τύπου. Από το 2007 διατηρώ την προσωπική μου επιχείρηση.

2.      Είσαι ένας από τους περίπου 17.000 υποψηφίους στις εκλογές για την Τ.Α. Τι σε οδήγησε να πάρεις αυτή την απόφαση;
Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε τα μισόλογα και την γκρίνια. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να παλέψουμε διεκδικητικά και να διαχειριστούμε το χάλι που μας αφήνουν οι προηγούμενοι.Η δική μου γενιά βλέπετε σπούδασε και έζησε στο εξωτερικό. Έχει δει το καλύτερο και το αναζητά. Αυτό θα κάνουμε εμείς.
Θα φέρουμε το εκεί εδώ για να κρατήσουμε όλα τα νέα μυαλά μέσα στην πόλη μας!

3.      Ποια ήταν η οικονομική και διοικητική κατάσταση των δήμων που συνενώθηκαν στο νέο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη;
Γνωρίζετε πως οι τρεις δήμοι που συνενώνονται χρωστούν περισσότερα από 15 εκ. ευρώ; Αυτό είναι ένα σημαντικό βαρίδιο για το νέο δήμο. Αίσχιστα έως μηδαμινά είναι  και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν πάρει.
Εμείς, χωείς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες θα βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι πολίτες του δήμου μας και ταυτόχρονα μέσα από το νοικοκύρεμα της λειτουργίας θα ξεπεράσουμε τη δύσκολη συγκυρία. Στόχος μας είναι ακόμα και η σταδιακή μείωση των δημοτικών τελών του Πανοράματος που πρέπει να σας πω ότι ειναι από τα πιο ακριβά στην Ελλάδα.
Εμείς όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν εννοούμαι το παλιό και απαρχαιωμένο μοντέλο που θα ικανοποιήσει κάποιους ιδιοκτήτες και εργολάβους, αλλά για μία γνήσια αειφορική ανάπτυξη που θα αποφέρει καρπούς, με σεβασμό στο περιβάλλον και το φυσικό τοπίο της περιοχής.
Με την ανάπτυξη της πολεοδομίας στο νέο δήμο θα γίνονται πιο συστηματικά οι απαραίτητοι έλεγχοι άλλα και θα αποτρέπονται φαινόμενα που σήμερα μας πληγώνουν και προσβάλουν την αισθητικής μας και βλάπτουν το περιβάλλον της περιοχής.
Βασικό κομμάτι του προγράμματός μας είναι η Ανακύκλωση που μαζί με τους υπογειωποιημένους κάδους και την κομποστοποίηση θα ανεβάσουν τον πήχη στην συνείδηση του πολίτη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλωτε, ο πολίτης έχει ανάγκη να νοιώσει πως συμμετέχει σε κάτι ανώτερο.
Στοχεύουμε να πεζοδρομήσουμε έναν κεντρικό δρόμο σε κάθε Κοινότητα και να φυτέψουμε 10.000 δέντρα στα κέντρα των οικισμών προκειμένου το πράσινο να κυριαρχήσει και στο αστικό τοπίο. Να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη.

4.      Στις θέσεις σου χρησιμοποιείς την έκφραση «Δήμος Πρότυπο». Ολίγον στερεοτυπική και ξύλινη όπως τη διαβάζουμε. Ποιο είναι το περιεχόμενο που της δίνεις εσύ;
Η δική μας άποψη στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου, λειτουργικού δήμου, που θα έχει ως γνώμονα τον πολίτη. Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών σήμερα, είναι η εύρεση εργασίας. Έχουμε απάντηση.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δήμο που θα παράγει πλούτο και έτσι θα προσφέρει και νέες θέσεις εργασίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης όπου θα μπορεί να απασχολεί περισσότερα από 3 άτομα. Επίσης, μονάδα επεξεργασίας μπαζών όπως σίδερο, όπου μπορεί να πουληθεί στην αγορά. Εκεί θα απασχολούνται τόσο εργάτες όσο και επιστήμονες. Σήμερα αυτά αφήνονται στην τύχη τους και κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος του δήμου.
Θα δημιουργήσουμε Βάση Δεδομένων Απασχόλησης όπου όλοι οι κάτοικοι του δήμου θα μπορούν να καταθέτουν το βιογραφικό τους. Μια βασική μου δέσμευση είναι πως θα δεσμεύουμε τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που αποφασίζουν να λειτουργήσουν στο δήμο μας να προσλαμβάνουν το 50% του προσωπικού τους μέσα από τη βάση δεδομένων. Η πρόταση θα είναι δική μας, η επιλογή δική τους.

5.      Στην ιστοσελίδα σου είδα μία σειρά από πολλά σημαντικά πράγματα που προγραμματίζεις για το άμεσο και το έμμεσο μέλλον. Δεν μου δίνεις την εικόνα του επαγγελματία πολιτικού, πιστεύεις πραγματικά πως θα μπορέσεις να προσφέρεις στην περιοχή σου;
Είμαστε ακτιβιστές της πολιτικής γι’αυτό και θα τα αλλάξουμε όλα. Δεσμεύτηκα πως η μισή αποζημίωση του Δημάρχου θα δημιουργήσει μια υποτροφία για 2 παιδιά της περιοχής, έτσι ώστε να σπουδάσουν για ένα χρόνο. Αυτό δείχνει τον δρόμο. 

6.      Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ε.Ε. είναι ένα χαμένο στοίχημα για τους πολίτες της. Ειδικότερα οι νέοι φαίνεται να είναι συνεχώς και πιο αποκομμένοι από την ιδέα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μπορεί να κερδηθεί αυτό το στοίχημα;

Οι Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν είναι ένα χαμένο στοίχημα. Η χώρα μας αν μη τι άλλο κέρδισε πολλά από τη συμμετοχή της στην Ένωση τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρόβλημά της κατά τη δική μου άποψη είναι πως οι ηγέτες που πήραν μέρος στη διοίκησή τη δεν πίστεψαν σε αυτήν όσο θα έπρεπε. Πάρτε για παράδειγμα τον Blair. Μια σημαντική πολιτική φιγούρα για την Μεγάλη Βρετανία που συγκεντρώνει τόσα θετικά όσα και αρνητικά. Αν ένας πολιτικός αυτού του βεληνεκούς είχε πιστέψει στις δυνάμεις της Ένωσης τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Το βασικό πρόβλημα της σημερινής κατάστασης είναι πως η ΕΕ ξόδεψε αρκετά χρήματα σε δρόμους και γέφυρες και όχι στον πραγματικό εξευρωπαϊσμό των πολιτών της. Αυτό είναι το πρόβλημα και μ’αυτό άλλωστε καταπιάνομαι στην διατριβή μου. Ένα προσωπικό έργο ζωής. Σ’αυτήν την προσπάθεια έβγαλα και το πρώτο μυ βιβλίο στα ελληνικά ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, «ο Κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του».

7.      Η γραφειοκρατική και πολλές φορές στείρα τεχνοκρατική γλώσσα της Ε.Ε. είναι μία πραγματικότητα. Είναι και μία από τις βασικές αιτίες του δημοκρατικού ελλείμματος. Με το βιβλίο σου τον κύριο Ευρωπαίο, μία εικονογραφημένη ιστορία,  είδες τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά στην απρόσωπη Ε.Ε.;

Αυτό το ταξίδι με το βιβλίο πραγματικά με συνεπήρε και γι’αυτό τώρα ετοιμάζουμε το δεύτερο, «ο κύριος Ευρωπαίος Εθελοντής». Οι παρουσιάσεις στις παιδικές βιβλιοθήκες, στα σχολεία, στις μεγαλες αίθουσες όλα μου έδειξαν έναν διαφορετικό κόσμο. Ίσως τον μόνο κόσμο που θα μπορούσε να με τραβίξει από την πολιτική κάποια στιγμή. Με ενθουσιάζει βλέπετε να με διαβάζουν οι άνθρωποι. Πόσο μάλλον μικρά παιδιά.
Ατό το πρώτο βιβλίο του Κυρίου Ευρωπαίου έβαλε παιδιά και μεγάλους να διαβάσουν την ΕΕ. Σαν άλλος Δούρειος Ίππος ο κύριος Ευρωπαίος να κλέψει τις καρδιές μας. Ένας κύριος ψηλός, με γαλάζιο κοστούμι, περήφανο ανάστημα και ένα μεγάλο όραμα στο νου. Την Ευρωπαϊκή οικογένεια...


8.      Νέοι και Ε.Ε. Το όραμα της ειρήνης στη γηραιά ήπειρο μοιάζει εξαντλημένο, πως θα μπορούσε να γίνει ξανά η Ευρώπη γοητευτική για τους νέους;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γοητευτική! Και θα προκαλούσα όποιον το αμφισβητεί να επισκεφτεί χώρες εκτός αυτής. Τότε μόνο θα συγκρίνουμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόοοδο, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, μόνο τότε καταλαβαίνεις τη σπουδαιότητά του.
Εγώ πραγματικά τότε αγάπησα την Ένωση, όταν χρειάστεηκε να ζήσω στην Ασία...






9.      Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι αναφέρουν την Ε.Ε. ως μία χρυσή αγελάδα που θα αξιοποιήσουν για να κάνουν έργα. Ποιες είναι οι δυνατότητες που μπορεί να έχει ένας δήμος του μεγέθους και των αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη» στην αξιοποίηση των πόρων, αλλά και των υπηρεσιών της Ε.Ε.

Η ΕΕ μας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να την εκεταλλευτούμε (με την θέλησή της) και να σχεδιάσουμε καλύτερους δήμους.Χρειάζεται φαντασία και σκληρή δουλειά για να ξεχωρίσεις όλα εκέινα τα στοιχεία που θα κάνουν την Ένωση να πιστέψει το δικό σου όραμα ως Δημαρχος.
Εγώ θα αναδείξω την ΕΕ μέσα από τη δημιουργία ενός πραγματικά Ευρωπαϊκού Δήμου που θα απλώνεται από τη θάλασσα της Πυλαίας, τα σοκάκια του Πανοράματος και το βουνό του Χορτιάτη. Ένας δήμος που οπουδήποτε αλλού θα έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.


10.  Οι νέοι άνθρωποι είναι και οι πιο απογοητευμένοι από την πολιτική, πως βλέπουν την υποψηφιότητα σου; Πως θεωρείς εσύ ότι μπορείς να τους κάνεις, στο μέτρο του δυνατού πάντα και στην περιοχή σου, να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν οι ίδιοι την ρύθμιση της ζωής τους;
Πάντοτε ήμουν υπέρ της συμμετοχής και όχι της αποχής. Εκτιμώ ότι οι νέοι πολίτες έχουν την ωριμότητα να καταλάβουν τη σοβαρότητα του διακυβεύματος και να συμμετέχουν. Άλλωστε η δικη μου πρόταση είναι αυτή που κυρίως οι νέοι άνθρωποι που απήχαν, αναζητούσαν. Μια πρόταση καθαρά αυτοδιοικητική. Μια προταση ειλικρινής με σχέδιο και οραμα για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου δήμου.
Η δική μου γενιά βλέπετε σπούδασε και έζησε στο εξωτερικό. Έχει δει το καλύτερο και το αναζητά. Αυτό θα κάνουμε εμείς. Θα φέρουμε το εκεί εδώ για να κρατήσουμε όλα τα νέα μυαλά μέσα στην πόλη μας!
Ακόμα κι εγώ βρίσκομαι εδώ αφήνοντας πίσω τα όνειρα και ίσως τις προσδοκίες για μια διεθνή σταδιοδρομία στην Ακαδημία και προσήλωση στη βελτίωση της Ελλάδας του 2010. Αλλά, χαλάλι της.
Η χώρα χρειάζεται τα πιο ζωντανά κύτταρά της, τους νεολαίους που βίωνουν βίο πετυχημένο ανα τον κόσμο να επιστρέψουν για να κάνουμε αυτό τον τόπο καλύτερο. Είναι στο χέρι μας. Εγώ ομολογώ πως επέστρεψα από το εξωτερικό γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο. Φτάνουν τα μισόλογα, φτάνει η γκρίνια. Ήρθε η στιγμή να δαχειριστεί η γενιά μου το χάλι που μας αφήνουν οι προηγούμενοι. Γνωρίζετε πως οι τρεις δήμοι που συνεώνονται χρωστούν περισσότερα από 15 εκ. ευρώ; Νομίζω πως σε κάθε σοβαρή επιχείρηση οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θα απολύονταν. Ε, να λοιπόν η ευκαιρία!
Εμάς και μόνο εμάς βαραίνει η ευθύνη να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Και θα τα κάνουμε. 

11.  Θα μπορούσες να περιγράψεις σε μία σύντομη αλληγορική ιστορία την πορεία από την ημέρα που αποφάσισες να κατέβεις για δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη ως σήμερα;

Είναι σαν την ιστορία του Δαυϊδ και του Γολιάθ. Και είμαι σίγουρος πως ξέρετε το αποτέλεσμα...


12.   Το ότι είσαι νέος, μορφωμένος και με διάθεση δεν αρκεί για να σε ψηφίσει κάποιος, γιατί να το κάνει λοιπόν;
Ονειρευτήκαμε μια πόλη γοητευτική. Μια πόλη φρέσκια και ανανεωμένη. Ο Χορτιάτης, σαν άγρυπνος φρουρός της περιοχής να στέκει εκεί ψηλά, το Πανόραμα περήφανα να θωρεί τον Θερμαϊκό κόλπο και η Πυλαία να υποδέχεται όλους αυτούς που θα διοχετευτούν στον νέο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και θα επιλέξουν αυτό το κομμάτι γης για να μοιραστούμε εικόνες και εμπειρίες.
Έξι διαφορετικές Κοινότητες ανθρώπων, η Πυλαία, το Πανόραμα, η Εξοχή, ο Χορτιάτης, το Φίλυρο και το Ασβεστοχώρι ενώνουν τις τύχες απόλυτα και καθοριστικά. Το μέλλον τους είναι κοινό. Στο χέρι μας βρίσκεται η ευκαιρία να μην έχουν μέλλον ζοφερό.  Τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών μαζί με την αύξηση του πληθυσμού κάνουν επιτακτική την ανάγκη για νέες φρέσκες ιδέες που θα δώσουν νέα ταυτότητα και πνοή στον μεγαλύτερο Δήμο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Νομού Θεσσαλονίκης.
Όλοι εμείς ονειρευτήκαμε μια πόλη ζωντανή, γεμάτη πανιά και ιστιοπλοϊκά στην παραλία της Πυλαίας, ήσυχες καταπράσινες γειτονιές στο Πανόραμα και δροσερά βράδια στο καταπράσινο -χωρίς «παρεμβολές» κεραιών- βουνό του Χορτιάτη, τη μοναδική ίσως περιοχή που αν και τόσο κοντά στο αστικό κέντρο διατηρεί ανέπαφα τα στοιχεία της τοπικής κοινωνίας. Μικρά λεωφορεία να μεταφέρουν τον κόσμο από γειτονιά σε γειτονιά, λιθόστρωτους δρόμους με ζωντάνια, υπαίθριες μουσικές, ηλικιωμένους με τα εγγόνια τους στις πλατείες και ανθρώπους που με υπερηφάνεια θα επιλέγουν τον Δήμο μας για μια όμορφη ζωή.
Γι’αυτό πρέπει να μας επιλέξουν!
Ελάτε, λοιπόν, μαζί μας να ανάψουμε τα φώτα του νέου Δημου!