Ιδού το ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά!

Το ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι εδώ, πλέον, και τα νοικοκυριά κάνουν τα κουμάντα τους με νέα δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Το ρεπορτάζ που ανάρτησε το πρωί το protothema gr. επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς:
-Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες στο 4μηνο και που δεν θα υπαχθούν λόγο εισοδηματικής κατάστασης στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να επιβαρύνονται κατά 13,7% (γράφαμε 13%), δηλαδή κατά 30 ευρώ τον χρόνο (είχαμε υπολογίσει περί τα 35 ευρώ) κατά μέσο όρο.

- Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (περίπου 2 εκατ. καταναλωτές που κινούνται μεταξύ 800 και 1.600 κιλοβατωρών) θα επιβαρυνθεί κατά 2,6% - 2,7% (γράφαμε 2,5%) από τη νέα χρονιά.
-Η αύξηση για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες θα είναι 1,6% (γράφαμε 1,5%), ενώ για τα πλουσιότερα νοικοκυριά που καίνε και περισσότερο ρεύμα, θα υπάρχουν μειώσεις στους λογαριασμούς.
-Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά 5% στην χαμηλή τάση και κατά 7% στην μέση τάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανακοινώθηκε το δεύτερο σκέλος των αυξήσεων που θα ισχύουν από το 2012 και το οποίο θα είναι περίπου 17% για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις και περίπου 4,5% για τα νοικοκυρά που καίνε από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες.
Στον αντίποδα, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
-Περίπου 1,2 εκατομμύρια οικιακοί πελάτες θα έχουν μείωση έως και 20% μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολόγιου.

- Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, θα έχει μειώσεις της τάξης του 5-18%.

-Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7%.

http://www.protothema.gr/