«Χορτάσαμε» διλήμματα. Σχέδιο που να δίνει προοπτική υπάρχει;

Γράφει ο Μαγια

Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν θα ψηφίσουμε για τον «Καλλικράτη» στις 7 Νοέμβρη;
Καθυστερημένα, ως συνήθως, η κυβέρνηση αντελήφθη ότι, οι πολίτες θεωρούν το Μνημόνιο κυρίαρχο κριτήριο για την ψήφο και σύρεται στην πολιτικοποίηση των εκλογών. Η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ήταν η αφορμή να εγκαταλειφθεί η χαλαρή γραμμή, που είχε υιοθετηθεί μέχρι τώρα και βγαίνει μπροστά ο Γ. Παπανδρέου, αρχής γενομένης από τη διακαναλική συνέντευξη, για να ανεβάσει τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και να θέσει το δίλημμα στους πολίτες «ή δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης ή η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες».
Μόνο που τα διλήμματα στις μαύρες κι άραχλες μέρες μας έχουν πάψει να συγκινούν. Σχέδιο ζητούν οι πολίτες. Σχέδιο επιστροφής των κλεμμένων και εξόδου από το σκοτεινό τούνελ του ΔΝΤ.
Στο μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως......... ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων που, σε συνδυασμό με την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, θα κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη και θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε πρόωρες εκλογές.
Τα μεγάλα ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου αλλά και το κυμαινόμενο ποσοστό αποχής μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές των πολιτικών συσχετισμών.
Είναι πολύ πιθανόν να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, η οργή τους για την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και η ανησυχία τους για το μέλλον.
Στη Ν.Δ. βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει, όμως οι υποψήφιοί της δεν εισπράττουν τη φθορά. Ελπίζουν όμως ότι τα προβλήματα στην Ιπποκράτους (ιδίως αν χάσει την περιφέρεια Αττικής) θα επισκιάσουν τις γκρίνιες στο εσωτερικό της και θα βάλουν τους αντιπάλους της σε τροχιά επιταχυνόμενης φθοράς.
Η αριστερά έχει οριακά κέρδη, αλλά δεν βλέπει να υπάρχει μαζική μεταστροφή υπέρ της των ψηφοφόρων που καταδικάζουν τη σημερινή πολιτική.