Ο Τηλε-φοροκυνηγός

Οταν ανέλαβε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τα κανάλια βρήκαν στο πρόσωπο του Γ. Καπελέρη τον πλέον τακτικό θαμώνα των τηλεοπτικών παραθύρων. Κάθε τρεις και λίγο ο ειδικός γραμματέας της δίωξης των μεγάλων φοροφυγάδων έρχεται να τροφοδοτήσει την επικαιρότητα μια κάποια λεπτομέρεια για υπόθεσεις που ήδη «τρέχουν».

Τη μια για τους «γιατρούς του Κολωνακίου», την άλλη για τις αδήλωτες πισίνες, την παράλλη για τα κόλπα των «offshore» σε ακίνητα και σκάφη...

Ετσι, όμως, δημιουργείται η απορία: Αν δουλεύει «φουλ τάιμ» στις τηλεοράσεις, πότε εξοικονομεί χρόνο για να ασχοληθεί με τους φοροφυγάδες; Κι αν το ΣΔΟΕ, επί των ημερών του καταγράφει τόσες επιτυχίες, πώς ακόμη το ταμείον είναι μείον στα έσοδα και επιστρατεύεται λύση ανάγκης στο παρά πέντε (της μεγαλύτερης περαίωσης όλων των εποχών); Διαδικασία, για την οποία ο νυν ειδικός γραμματέας είχε διαφωνήσει, αλλά από άλλη θέση. Οταν ήταν γ.γ. της ΠΟΕ-ΔΟΥ, για την άλλη περαίωση, επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Βεβαίως, υπάρχει και αντίλογος. Οτι μπορεί τα πρόστιμα να επιβάλλονται, αλλά οι ενδιαφερόμενοι καταφεύγουν στα........ διοικητικά δικαστήρια για να τα μειώσουν ή να τα διαγράψουν. Αυτό, όμως, δεν συνέβαινε πάντα; Γεγονός είναι ότι δεν είναι πρωτόγνωρο όταν κάποιος αναλαμβάνει πολιτική θέση να βλέπει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Αλλά και στο διορισμό του κρύβεται παρασκήνιο. Η επιλογή Καπελέρη ανακοινώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου μέσω της διαδικασίας υποβολής βιογραφικών στη διαδικτυακή σελίδα opengov. Καθυστέρησε, όμως, να αναλάβει τα καθήκοντά του, αφήνοντας για παραπάνω από ένα μήνα ακέφαλη την υπηρεσία. Τι συνέβη; Εκ των υστέρων ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε ουσιαστικό κώλυμα. Οντας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορούσε να αναλάβει ειδικός γραμματέας, αφού δεν είχε επιλεγεί «προϊστάμενος διεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας». Ετσι, στο τέλος του ίδιου μήνα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από εφοριακός για να αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 19 Ιανουαρίου.

Η καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε το 1987, όταν προσελήφθη μεταξύ 300 εφοριακών, έπειτα από επιλογή (χωρίς διαγωνισμό) κατά τη δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Συνάδελφοί του θυμούνται ότι από νωρίς είχε δώσει δείγματα ενός «καλού υπαλλήλου», προσθέτοντας ότι δεν είχε «ιδιαίτερο πολιτικό υπόβαθρο για να "παίξει" ως πρώτο όνομα». Ουδέποτε έκρυψε την κομματική του ταυτότητα στα χρόνια που ακολούθησαν και ανέβαινε στη συνδικαλιστική ιεραρχία. «Είναι "καθαρός" και οικογενειάρχης» λένε άλλοι. Παντρεύτηκε νωρίς, έχει δύο αγόρια που σπούδασαν Οικονομικά, ενώ πρόσφατα απέκτησε και εγγόνι. Κι από τότε που άφησε το χωριό του, τον Αγιο Ιωάννη Μονεμβασίας, για να σπουδάσει οικονομολόγος, μέχρι σήμερα μένει στην Αγία Βαρβάρα.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λακωνία, επέστρεψε ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, δύο φορές. Το 2004 και το 2007, χωρίς επιτυχία. Σε κάποια από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις φέρεται να έδωσε το «παρών» στο πλάι του ο αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, με τον οποίο λέγεται ότι έχουν καλές σχέσεις. Καλή συνεργασία φέρεται να έχει επίσης με τον Χ. Παμπούκη. Είναι γνωστό ότι στην εσωκομματική μάχη τάχθηκε στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου, ενώ εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου το 2005 και το 2008.

«Ο Καπελέρης πάει με τον δυνατό», σχολιάζουν ορισμένοι, ανατρέχοντας στη συνδικαλιστική του πορεία. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο πλευρό του προέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών και μετέπειτα βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη. Μετά άλλαξε «στρατόπεδο», περνώντας στην ομάδα του Γ. Γρίβα. Στην εποχή των «εκσυγχρονιστών» ανέλαβε πρόεδρος της περιοδικής έκδοσης «Φορολογική Επιθεώρηση» της ΠΟΕ-ΔΟΥ, εξασφαλίζοντας -όπως ονομάζεται- «συνδικαλιστική απαλλαγή». Το περιοδικό έχει συνδρομητές επιχειρήσεις και μεγάλα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, προσφέρεται δε για υψηλές γνωριμίες στον κόσμο της αγοράς.

Κατά τα λοιπά, ήταν μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επικεφαλής της επιστημονικής του ομάδας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΟΚΕ, πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων και γ.γ. στην Ομοσπονδία των Εφοριακών. Αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Γνωρίζοντας τώρα μεγάλη δημοσιότητα, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να σκεφτεί εκ νέου την υποψηφιότητα για βουλευτής. Κάτι ψιθυρίζεται για τη Β' Πειραιά.

enet