Αθήνα-Η «αφρόκρεμα» των επιστημόνων τεχνολογίας βρίσκεται στην Ελλάδα - Πρόεδρος του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας ο διακεκριμένος ομογενής, Σταμάτης Κριμιζής


Επιστήμονες, που αποτελούν την εγχώρια «αφρόκρεμα» βρίσκονται στην Ελλάδα και μάλιστα στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς στελεχώνουν το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά στο Υπουργείο, υπό την προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή. Το ΕΣΕΤ λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην υπουργό και αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.
Το ΕΣΕΤ εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της........
εφαρμογής του. Επίσης, μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας και υποβάλλει εισηγήσεις προς την Υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.
Μετά τη συνεδρίαση, η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Η Ελλάδα της αριστείας έχει ανάγκη τους άριστους. Θέλουμε μια Εθνική Ελλάδα για την Έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο» και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός έχει θέσει την Έρευνα και την Τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της στα θέματα της κοινωνικής συνοχής. Η νέα πολιτική για την Έρευνα και την Τεχνολογία πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στον χώρο της Έρευνας, ως χώρα, διαθέτουμε μια «εθνική Ελλάδας» πολύ σημαντική. Οι ερευνητές και οι επιστήμονές μας σε όλο τον κόσμο είναι από τους πλέον διακεκριμένους. Από αυτή την «εθνική Ελλάδας» επιλέξαμε τους πιο σημαντικούς επιστήμονες, με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες, νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη».
Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα διατίθεται ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ, είναι κονδύλι που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όπως είπε η υπουργός «το στοίχημα δεν είναι να απορροφηθεί γρήγορα, αλλά σωστά».
Ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ, Στ. Κριμιζής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έρευνα και Τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία. Για παράδειγμα 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται από την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Επομένως, είναι βασικός τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, η υπουργός και ο πρωθυπουργός, έχουν εκφραστεί για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, διότι έτσι μόνον προοδεύει η Έρευνα και η Τεχνολογία και η κοινωνία γενικά. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που πρέπει να λάβουν μέρος στη δημιουργία του μέλλοντος, όχι απλώς να είναι θεατές στην πρόοδο, που σημειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο».
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχ. Μητσός, επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, στην οποία παρατηρείται το εξής περίεργο φαινόμενο: Από τη μία έχει εξαιρετικούς ερευνητές, σε συγκεκριμένους χώρους και στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, και από την άλλη, το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Είναι περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα. Πώς θα καταφέρουμε αυτές τις δυνάμεις αριστείας, αυτές τις μονάδες που πραγματικά είναι άριστοι και να συνεχίσουν και να "αμειφθούν" και να μεταλαμπαδεύσουν -για να χρησιμοποιήσω ένα ρομαντικό ρήμα- την εμπειρία τους σε άλλους χώρους; Εδώ είναι το ζητούμενο. Δεν είναι απλό, διότι για πάρα πολλά χρόνια, η Έρευνα χρηματοδοτείται στη βάση λογικής, που δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση».
Στο Συμβούλιο συμμετέχουν -χωρίς χρηματική αποζημίωση, όπως τόνισε η υπουργός- οι εξής:
- Σταμάτης Κριμιζής-πρόεδρος: Επίτιμος διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ. Επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA (αποστολές Voyager 1 και 2, Cassini-Huygens κ.α.). Μέλος πολλών αμερικανικών επιστημονικών ενώσεων και βραβευμένος κατ' επανάληψη για το έργο του. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2004 (διευθύνει το Γραφείο Έρευνας της Επιστήμης του Διαστήματος), ενώ από το 2006 είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
- Γεώργιος Χρούσος-αντιπρόεδρος: Καθηγητής και διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει επί μακρόν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ.
- Μέλη: Κωνσταντίνος Δαφέρμος (καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ), Ιωάννης Ηλιόπουλος (επίτιμος καθηγητής της Ecole Normale Superieure του Παρισιού), Δώρος Θεοδώρου (καθηγητής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ), Αμεντέο Οντόνι (καθηγητής στο Τμήμα Αεροναυτικής-Αστροναυτικής του πανεπιστήμιου ΜΙΤ των ΗΠΑ), Αριστείδης Πατρινός (πρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Synthetic Genomics), Γιώργος Παυλάκης (διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ), Άρτεμις Σιμοπούλου (ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Εθνικού Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας των ΗΠΑ), Κέβιν Φιδερστόουν (καθηγητής της βρετανικής London School of Economics και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στη LSE), Μιχάλης Χαλιάσος (καθηγητής Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης).