Επικίνδυνος ο ιός του Δυτικού Νείλου


Διεύρυνση των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, λόγω της αισθητής αύξησης των κρουσμάτων, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με σημερινή του ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι το σύνολο ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" είναι 47, ενώ τρία είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του ιού.

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση και η επέκταση των πρόσθετων παρεμβάσεων κωνωποκτονίας με προτεραιότητα στις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί τα κρούσματα και όπου παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση κουνουπιών φορέων του ιού.

Επίσης, προβλέπεται η καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων για τη λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων προστασίας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το ........
τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου, και την Αυστραλία.

Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί