Νέος άξονας υπό εκκόλαψη


Η τουρκοϊσραηλινή διένεξη του περασμένου Μαΐου με τα γεγονότα της Γάζας οδήγησε σε μια ταχύτατη και θεαματική σύσφιγξη σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, με την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, ένα μόλις μήνα μετά την επίσκεψη Παπανδρέου στην Ιερουσαλήμ.
Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα σηματοδοτεί τη διάθεση της Ιερουσαλήμ αλλά και της Αθήνας να συσφίξουν τις σχέσεις τους σε μια σειρά σημαντικούς τομείς, όπως είναι ο οικονομικός τομέας, ο στρατιωτικός, αλλά και ο τομέας του τουρισμού προς την Ελλάδα που γνωρίζει μεγάλη άνθηση μετά τη διένεξη Αγκυρας-Ιερουσαλήμ.

Η ελληνοϊσραηλινή σύσφιγξη σχέσεων εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα νέο άξονα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέχρι πρότινος η Αγκυρα ευελπιστούσε ότι θα είναι η «καθοριστική δύναμη» στην περιοχή, λόγω των στενότατων σχέσεων με την Ιερουσαλήμ, αλλά και της πρόθεσής της να «εναγκαλιστεί» όλους τους «αδελφούς μουσουλμάνους» στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή με την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ, ο άξονας στρίβει προς την πλευρά της Αθήνας, αλλά και της Λευκωσίας, καθώς το ...........
Ισραήλ δεν πρόκειται να παραμείνει αδιάφορο στο τεράστιο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε πάντως πολύ προσεκτικός και δήλωσε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι η Αθήνα δεν δρα ανταγωνιστικά προς την Αγκυρα στην περιοχή.

Ομως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου επέλεξε την Αθήνα για να δηλώσει επισήμως ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή πλευρά σε οποιονδήποτε τόπο και χρόνο.

Η ισραηλινή πλευρά επιθυμεί τη σύσφιγξη των σχέσεων με την Αθήνα στον οικονομικό τομέα κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα τεχνογνωσίας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (π.χ. αιολικά πάρκα) αλλά και στην πρόσφορα τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή, δεδομένου ότι οι οικονομίες είναι συμπληρωματικές.

Επιπροσθέτως αναμένεται να εξακολουθήσει η στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών, με την ισραηλινή αεροπορία να πραγματοποιεί πολλές από τις ασκήσεις της εντός του FIR Αθηνών νοτίως της Κρήτης, με τη συνδρομή και της ελληνικής αεροπορίας.

Αξιοσημείωτη ακόμα είναι η δυνατότητα αύξησης του κύματος των ισραηλινών τουριστών προς τα ελληνικά νησιά, κυρίως τα Δωδεκάνησα.

Η χθεσινή επίσκεψη Νετανιάχου συνέπεσε με δημοσιεύματα που φέρουν τον Λευκό Οίκο ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την Αγκυρα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Ισραήλ. Η άρνηση της Ουάσιγκτον να προμηθεύσει την Τουρκία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδεχομένως έχει σχέση με την ακύρωση της συμφωνίας από την Αγκυρα για την αγορά ισραηλινών ανάλογων αεροσκαφών ως «αντίποινα» στα γεγονότα της Γάζας.

**«Οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις» δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση πρέπει να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλείψεις του παρελθόντος». *
enet