Η τρομοκρατία των οικονομικών ειδήσεων

Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Αρχίζω να πιστεύω ότι πίσω από την "λεγόμενη διεθνή οικονομική κρίση" κάτι άλλο, ποιο μεγάλο και ποιο σοβαρό, κρύβεται που αφορά ιδιαιτέρως εμάς. Διαβάζουμε καθημερινά σε πρωτοσέλιδα:

* Θερμό καλοκαίρι "υπόσχεται" η εφορία. * Σαρώνει την αγορά η νέα αύξηση ΦΠΑ. * Μπαράζ ανατιμήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ. * ΔΕΚΟ σε οικονομική ασφυξία. * Ισορροπία τρόμου για έσοδα και δαπάνες. * Σε ομηρία από τις συντεχνίες βρίσκεται η χώρα. * Με μπλακ άουτ απειλεί τώρα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και άλλα.

και άλλες ποιο "εξειδικευμένες"

* Κομπίνες με φάρμακα αδειάζουν τα Ταμεία. * 70 επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα του ΣΔΟΕ. * Φοροκαμπάνα 4 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματία της Μύκονο.* Το ΣΔΟΕ στα νησιά. * «Εδώλιο» ΣΔΟΕ για 15 κλάδους-επαγγέλματα και άλλα.

Όλα αυτά όταν τα διαβάζεις στις εφημερίδες, πολιτικές και οικονομικές όλων των τάσεων, τ' ακούς από τα ραδιόφωνα και τα βλέπεις στις τηλεοράσεις πρώτη είδηση, καθημερινά με ρυθμό σύγχρονου πολυβόλου, (τύπου Αφγανιστάν και όχι Α' Παγκοσμίου Πολέμου), τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, όσο και αν θέλουν να τα κρύψουν.

Η κατάσταση στο περίπου είναι γνωστή. Ένταξη, χρωστάμε, ως χώρα, τα μαλλιά, όχι μόνο της κεφαλής μας...(για το "από που" και "το γιατί" δεν ρωτάμε πλέον). Ένταξη, πρέπει να τα πληρώσουμε και θα τα...........
. πληρώσουμε θέλοντας και μη, γιατί οι... "φουσκωτοί" δεν αστειεύονται. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός μας, πρόσφατα: "Εμείς θα εξοφλήσουμε τα δάνεια αυτά, με υψηλότερο επιτόκιο και, έτσι, οι χώρες αυτές (έτσι αποκαλούνται οι "φουσκωτοί" στην γλώσσα της πολιτικής) θα κερδίσουν χρήματα από εμάς, αν όλα πάνε καλά - και ελπίζουμε ότι θα πάνε καλά" (συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy 20-07-10).

Σ' αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, κάποιος ικανός, σαν τον Πρωθυπουργό μας, αναλαμβάνει την δύσκολη δουλειά. Βάζει τα πράγματα κάτω, τόσα χρωστάμε, τόσα μαζεύουμε όλοι μαζί μείον αυτά που χρειάζονται για να ζήσουμε, αυτά μπορούμε να δίνουμε τον μήνα ή το χρόνο και σε 5, 10, 30, 50, χρόνια ξοφλάμε. Έτσι θα μπορούσαμε να ζήσουμε εμείς καλούτσικα έως καλά και οι "φουσκωτοί" πολύ έως πάρα πολύ καλύτερα ("...με υψηλότερο επιτόκιο) , αλλά γιαυτό δεν φταίνε αυτοί... ας προσέχαμε. Το έκανε; Μπαααα.

Φαίνεται ότι στην περίπτωσή μας τέτοιοι κανόνες δεν ισχύουν γιατί είμαστε χώρα με "ιδιαιτερότητες" ή με ποιο έγκυρο χαρακτηρισμό, αφού ελέχθη από τον άλλο "μεγάλο" τον κ. Σημίτη, "αυτή είναι η Ελλάδα", δηλαδή εκτός κανόνων. Βέβαια, αυτό ισχύει σε ότι έχει σχέση στα μεταξύ μας, γιατί οι "εκτός" δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, πολύ περισσότερο όταν τους χρωστάς. Μας στέλνουν τους "κανόνες" που αυτοί καθορίζουν, εντός σφραγισμένου φακέλου, με την ένδειξη ”εμείς κάνουμε προτάσεις και εσείς αποφασίζετε” που σημαίνει "να εφαρμοστούν αμέσως και απαρεγκλίτως". Και αφήστε τον κ. Πάγκαλο που κάνει ότι δεν το κατάλαβε, να λέει ότι: "δεν θα μας κυβερνάει η τρόικα" που είπε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του με την συμμετοχή σημαντικού αριθμού υπουργών (ΤΑ ΝΕΑ 21-07-10).

Τι συμβαίνει λοιπόν ή μήπως που το πάνε; Φοβούμαι ότι στην φράση του Πρωθυπουργού "...αν όλα πάνε καλά..." κρύβεται το μυστικό που λέει ότι τα πράγματα είναι πολύ ποιο δύσκολα και ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ επίπονου ανώμαλου δρόμου προς ένα άγνωστο παράδεισο που μπορεί και να μην τερματίσουμε ποτέ εκεί. Η αμφιβολία του "...αν όλα πάνε καλά" είναι εύγλωττη. Αφού δεν ξέρουμε ποια είναι τα "όλα", πως να ξέρουμε και πως να τα "πάμε" καλά;

Μήπως, τώρα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι "γοερές κραυγές" των ηλεκτρονικών ΜΜΕ έχουν τον σκοπό τους; Πάντως τον σκοπό της ενημέρωσης δεν τον εξυπηρετούν γιατί δεν μας λένε τίποτα, (αν κι' αυτοί ξέρουν), ποια είναι τα "όλα". Τι μένει; Η τρομοκράτηση των πολιτών, όχι μόνο για να μην ζητάμε αλλά και για να μην διαμαρτυρηθούμε, αν θα μας πάρουν κι'άλλα. Θυμηθείτε τους φορτηγατζήδες....

Να ο σκοπός της τρομοκρατίας των οικονομικών ειδήσεων.