Τραίνο η Εθνική Μπάσκετ στα φιλικά αλλά και ο φόβος της νίκης


Μπορούν οι συνεχόμενες άνετες νίκες να …φοβίζουν; Σίγουρα προκαλούν αντιδράσεις στα στρατόπεδα των αντιπάλων μας, καθώς οι διαφορές τόσο με τον Καναδά, όσο και με την Σλοβενία εκτοξεύτηκαν σε ιλιγγιώδη επίπεδα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αρχίζουν να φοβίζουν και τους δικούς μας παίκτες.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής μετά τη λήξη του αγώνα με την Σλοβενία (νίκη με +24 πόντους, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη καθώς οι «πράσινοι» μείωσαν στο τέλος με σερί 0-10) δεν κρύφτηκε λέγοντας «περιμέναμε πως και πως αυτό το παιχνίδι γιατί είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος. Καλύτερος από κάθε άλλο. Έχουμε ανάγκη από αγώνες που θα παίζονται στον πόντο για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και κυρίως να έχουμε αντίδραση απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Ξέρουμε άλλωστε ότι δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντα όλα τα παιχνίδια από το πρώτο δεκάλεπτο»

Κι έχει απόλυτο δίκιο. Μπορεί και η Σλοβενία να υποτάχτηκε μετά το πρώτο δεκάλεπτο (όταν το 27-19 έγινε 58-26) αλλά σίγουρα για να φτάσει στο μετάλλιο η Ελλάδα (και ο Τσαρτσαρής πάντως τόνισε ότι θέλει τον υψηλότερο δυνατό στόχο) θα ........
πρέπει να έχει νίκες απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους. Καλοί οι περίπατοι αλλά τα τουρνουά και δη οι αγώνες νοκ άουτ κρίνονται σε πιο αργούς ρυθμούς και έως τώρα δεν έχουμε δει την Ελλάδα σε ανάλογες καταστάσεις. Ίσως σήμερα απέναντι στη Σερβία, με την ομάδα του «Ντούντα» να έρχεται από ήττα κόντρα στον Καναδά. Με βάση την μεταβατική ιδιότητα έχοντας εμείς νικήσει τους Καναδούς με +70 πόντους και οι Σέρβοι έχουν ηττηθεί από τους Καναδούς, κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι πανηγύρι θα συμβεί απόψε στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Όμως κάθε αγώνας είναι διαφορετικός.

Τι είδαμε κόντρα στην Σλοβενία; Τον Νικ Καλάθη να κλέβει την παράσταση τόσο σε οργανωτικό όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο. Εμφανίζεται πολύ βελτιωμένος, παιχνίδι με παιχνίδι ξεδιπλώνει το ταλέντο του στην επίθεση που είναι και το δυνατό του σημείο, έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο σουτ (βλ εύστοχο τρίποντο) ενώ και στην άμυνα εκμεταλλεύεται τα γρήγορα πόδια του ώστε να είναι πρώτος στις φάσεις, να τις διαβάζει και να φτάνει στο κλέψιμο. Δεν ξέρω εάν ο Ομπράντοβιτς τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση αλλά σίγουρα φέτος ο άσος του Παναθηναϊκού θα έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο παιχνίδι των «πρασίνων».

Οι Τσαρτσαρής – Σχορτσιανίτης επίσης είναι σε σούπερ κατάσταση, Ο Σχορτσιανίτης χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο σωστά το κορμί του να έχει μεταβληθεί στο κύριο επιθετικό όπλο της ομάδας τη στιγμή που ο Τσαρτσαρής μπορεί να διάβασε σε σχόλιο ότι είναι ..γέρος αλλά σίγουρα ξέρει αρκετό μπάσκετ για να θεωρείται κάτι τέτοιο. Τα πόδια του είναι αρκετά γρήγορα, έχει σωστή εκτέλεση και ξέρει να συνεργάζεται άψογα με τους συμπαίκτες του. Πάουερ φόργουορντ με τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν και τόσα πολλά στο φετινό τουρνουά και σίγουρα θα δώσει πολλά λύσεις στον Λιθουανό τεχνικό. Κι άλλωστε ο Τσαρτσαρής δεν θα δώσει τώρα εξετάσεις. Θα ήταν ντροπή…

Σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι δεν τα πήγαν καλά οι ρεζέρβες, κάτι που δεν άρεσε ο Γιόνας Καζλάουσκας και οι ευκαιρίες είναι πλέον λιγοστές. Στα αρνητικά πρέπει να σημειώσουμε την ευκολία των Σλοβένων στη συλλογή των επιθετικών ριμπάουντ (12, η απουσία του Γιάννη Μπουρούση είναι αισθητή στον τομέα αυτό), ή την ευκολία των λαθών (19) που υπέπεσαν οι παίκτες του Καζλάουσκας.

Υ.γ. Μου άρεσαν οι δηλώσεις του Κώστα Βασιλειάδη σε άλλη ιστοσελίδα, που θεωρεί τιμή του να προπονείται στην Εθνική ομάδα. Ακόμη κι εάν κοπεί, κάτι που ίσως να συμβεί. Και είναι άδικο για τον Ελληνα διεθνή από την στιγμή που λογίζεται ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας. Μου άρεσε που βάζει πάνω απ’ όλα την εθνική και ελπίζει ότι θα έχει την ευκαιρία του. Και αυτοί οι παίκτες αξίζουν να έχουν θέση σε μία δωδεκάδα ενός του
sportdog