Επιβεβαιώθηκε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά του ΡΚΚ


Του Μανώλη Κυπραίου

Τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για την εξέταση των καταγγελιών ενάντια στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πως χρησιμοποιούν χημικά όπλα κατά των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη πρωτοκλασάτα στελέχη της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.
Την αποκάλυψη για τη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών, έκανε μέσω της διαδικτυακής του πύλης το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», έχοντας στην κατοχή του 31 φωτογραφίες που διαθέτει από τουρκική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, πριν δημοσιευτούν οι καταγγελίες και μέρος των φωτογραφιών, εξετάστηκαν από ομάδα ειδικών στον καθορισμό αυθεντικότητας φωτογραφιών, με τον αρχηγό της ομάδας Hans Baumann, να πιστοποιεί πως όλες οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές και δεν είναι προϊόν ηλεκτρονικής σύνθεσης.
«Η Τουρκία πρέπει να απαντήσει άμεσα σε αυτές τις καταγγελίες» δήλωσε ο Ruprecht Polenz, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της .........
γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου, Angela Merkel.
Ο ίδιος ζήτησε άμεσα τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες θανάτου των οκτώ ανταρτών του ΡΚΚ, πρόταση την οποία υποστήριξε και η Claudia Roth, αντιπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων στην γερμανική ομοσπονδιακή βουλή.
Ο ηγέτης των αριστερών, Andrej Hunko προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να συντάξει έναν πλήρη φάκελο καταγγελίας ενάντια στην Τουρκία και να τον καταθέσει στον Οργανισμό που ελέγχει την απαγόρευση των χημικών όπλων στη Χάγη.
Ο θάνατος των Κούρδων μαχητών επιβεβαιώθηκε και από ομάδα ιατροδικαστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου οι οποίοι εξέτασαν επί εβδομάδες τις φωτογραφίες, δίνοντας το πόρισμα πως: «χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα». Στις φωτογραφίες εμφανίζονται τα διαμελισμένα πτώματα δύο γυναικών και έξι αντρών του ΡΚΚ η ηλικία των οποίων κυμαίνεται-σύμφωνα με τους γερμανούς ιατροδικαστές-από 19 έως 33 ετών.
Τα στελέχη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό και οι 31 φωτογραφίες «βρίσκονταν στα χέρια» των γερμανικών μμε, καιρό τώρα, τα οποία όμως δίσταζαν να γνωστοποιήσουν το γεγονός. Οι φωτογραφίες είχαν δοθεί από τον περασμένο Μάρτιο σε αντιπροσωπεία γερμανών πολιτικών (ειδικευμένοι σε τουρκικά θέματα) και στους δημοσιογράφους που τους συνόδευαν, από μια ομάδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική μας χώρα.
Αναμένεται πως η γνωστοποίηση αυτού του γεγονότος θα κάνει δυσχερέστερη την προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει την Ευρώπη πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ένταξή της στην ΕΕ, αρμόδια επιτροπή της οποίας αναμένεται να ζητήσει «εξηγήσεις» άμεσα από την τουρκική πλευρά.
Η χρήση χημικών από την Τουρκία αποτελεί σαφή παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, την οποία κατά τραγική ειρωνεία η Αγκυρα έχει υπογράψει.
Πάντως κατά την πάγια τακτική του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε το δημοσίευμα, αγνοώντας τα συντριπτικά ντοκουμέντα και τη γνώμη δεκάδων επιστημόνων που εξέτασαν τις φωτογραφίες…