Κυβερνητικοί τριγμοί για ιδιωτικοποιήσεις

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών με αφορμή τα τεράστια ελλείμματα, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που παράγουν οι ΔΕΚΟ του κλάδου των μεταφορών.Τη δική του απάντηση στα σενάρια ιδιωτικοποίησης συγκοινωνιακών φορέων έδωσε ο υπουργός Μεταφορών από τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και κατά συμβούλων του πρωθυπουργού που -σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών- διακινούν τα σενάρια αυτά.


«Δεν ξέρω αν το Υπουργείο Οικονομικών ή κάποιο Γραφείο Πρωθυπουργού έχει κάποια τέτοια σύλληψη. Αν τεθεί υπόψη μας, εμείς θα δώσουμε ένα περήφανο ‘όχι’ γιατί πιστεύουμε ότι οι αστικές συγκοινωνίες επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, σε συγκεκριμένες όμως πτυχές λειτουργίας και εκεί που οι παθογένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο κ. Ρέππας.

Η κόντρα των δύο κορυφαίων υπουργών υπέβοσκε από την περασμένη εβδομάδα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε με καθυστέρηση δύο ημερών τη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΕΘΕΛ. Αυτό ήταν έδωσε το έναυσμα για σενάρια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, που διέρρευσαν στον κυριακάτικο τύπο.

Ο Δημήτρης Ρέππας πρόσθεσε ότι και οι εργαζόμενοι στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο ανέφερε ότι «δεν γίνεται να τους κουνάμε συνέχεια το δάχτυλο».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας με δημοσιογράφους, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών.
Αναζητούνται λύσεις

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να επεξεργαστούν λύσεις για το πώς μπορούν οι φορείς αστικών συγκοινωνιών να μειώσουν τα ελλείμματά τους και το κόστος λειτουργίας τους.

Σύντομα μάλιστα πρόκειται να δρομολογηθεί και σχετικό σχέδιο (σε πρώτη φάση τουλάχιστον για την ΕΘΕΛ), με το οποίο θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της εταιρείας.

Επί τάπητος, όπως άλλωστε δήλωσε και στο ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, θα τεθεί και το ενδεχόμενο παραχώρησης σε ιδιώτες ορισμένων υπηρεσιών των ΔΕΚΟ του κλάδου των μεταφορών, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος εισιτηρίων.

Αυτό βέβαια απέχει αρκετά από τα σενάρια ιδιωτικοποίησης της ΕΘΕΛ που παρουσιάστηκαν στον Κυριακάτικο τύπο και που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του υπουργείου Μεταφορών.

skai.gr