Οριζόντια και Κάθετη Διαφθορά


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Τι έφερε στο φως η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης;
Τα αυτονόητα. Υγεία, πολεοδομίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εφορίες, άντρα διαφθοράς και διαπλοκής. Άντρα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Πληγές που δημιούργησαν το χρέος και το έλλειμμα. Ανοιχτές πληγές που αν δεν κλείσουν όσες θυσίες και αν κάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αρκούν.
Εκεί καλείται η Κυβέρνηση να δώσει το μεγάλο αγώνα με τη μείωση του σπάταλου κράτους. Δεν είναι όμως ένας αγώνας απλά μείωσης, είναι ένας αγώνας αποκατάστασης της δικαιοσύνης και προάσπισης της ηθικής.
Όλοι αυτοί όπως ο εργατοπατέρας με τις καταθέσεις των 9.000.000 ευρώ και η κυρία με το ρεκόρ συμμετοχών σε 31 επιτροπές, μέχρι να καταρριφθεί από τον/την επόμενη, έδειξαν ότι η διαφθορά δεν περιορίζεται απλά στο πολιτικό σύστημα, έχει διεισδύσει και διαβρώσει οριζόντια και κατακόρυφα τη διοικητική μηχανή της χώρας.
Και αυτό το απόστημα, όσο........... δύσκολο και αν είναι, πρέπει να σπάσει, ώστε να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα. Να οικοδομηθεί ένα κράτος από την αρχή, ένα κράτος που δεν θα έχει τις αρτηριοσκληρώσεις της μετεμφυλιακής περιόδου και τις εξωτερικότητες της Μεταπολίτευσης.
Μερικοί όμως άνθρωποι δείχνουν αμετανόητοι. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είχαν κεντρικό ρόλο στην πορεία προς τη Χρεοκοπία. Βολεύονται όταν το ανάθεμα πέφτει στην κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί έτσι μένει στο απυρόβλητο η δική τους λειτουργία και η διαχείριση μεγάλων κονδυλίων.
Δεν μπορεί όμως κανείς να μένει στο απυρόβλητο πλέον. Η ασυδοσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να περιοριστεί. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να εγκαλέσει τον κύριο Ρακιτζή ότι δεν έδωσε συγκεκριμένα ονόματα στον εισαγγελέα. Ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να το ισχυριστεί εύκολα αυτό και θα είχε και δίκιο. Ο κύριος Κακλαμάνης όμως αντί να κάνει το θιγόμενο και τον ανήξερο θα μπορούσε αφού πρώτα κοιτάξει τα του οίκου του και των συντεχνιών του, να ρίξει μία ματιά και στους διπλανούς του στην ΚΕΔΚΕ. Όλο και κάποιους θα βρει που έχουν κάνει χρυσές δουλείες με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα νομικά πρόσωπα των δήμων τους.
Δυστυχώς αυτές οι πηγές σπατάλης μπορεί να είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν είναι καθόλου μικρές, και πρέπει να κλείσουν. Ίσως ο κύριος Ρακιτζής θα έπρεπε την επόμενη φορά να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων αυτών των «αρχόντων» για να μάθουμε και εμείς, όχι ότι δεν το διαπιστώνουμε στην καθημερινότητα μας, τα καλά που διαπράττουν στο όνομα μας.
Name and shame λοιπόν…που ίσως γίνει και name and shave κανένα μισθό…