ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΤΥΡΙ

Ξεκινάμε σήμερα μια καινούρια στήλη σε συνεργασία με την φίλη μας την Γιαννούλα Παρασχοπούλου. Θα σας παρουσιάζουμε πως να φτιάχνεται μόνοι σας δημιουργήματα που σας φαίνονται πολύ δύσκολα .

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

Υλικά:

  • 5 κιλά αγελαδινό γάλα
  • Αλάτι χοντρό
  • Μαγιά για τυρί

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 36ο περίπου και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγιά , διαλυμένη σε λίγο νεράκι και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε το σκεύος και το σκεπάζουμε.

Σε 1 ώρα περίπου το γάλα θα πήξει.

Ανακατεύουμε ( είναι σαν γιαούρτι αρύ) και το βάζουμε σε μια τσαντίλα ή τουλπάνι , για να στραγγίξει.

Το κρεμάμε από κάπου και το .............υγρό που τρέχει το μαζεύουμε σε έναν κουβά, δεν το πετάμε. Μόλις στραγγίξει (περίπου μετά από 2-3 ώρες), τοποθετούμε ένα ξύλο πάνω στο τυρί με ένα βάρος από πάνω , για να φύγουν όλα τα υγρά, αυτό είναι το λεγόμενο πέτρωμα. Παλιά έβαζαν πάνω από το τυρί πέτρα .

Μόλις πετρώσει θα γίνει σαν μαλακό τυρί. Όπως είναι με το τουλπάνι το βυθίζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 2-3 λεπτά περίπου. Θα δούμε ότι σφίγγει και στερεοποιείται. Το βγάζουμε από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει έτσι όπως είναι με το τουλπάνι.

Μόλις κρυώσει, το βγάζουμε προσεκτικά από το τουλπάνι και το αναποδογυρίζουμε σε έναν δίσκο.

Το κόβουμε στα 4 και ρίχνουμε χοντρό αλάτι αρκετό, μην το φοβάστε δεν θα γίνει αρμυρό. Τον δίσκο τον βάζουμε λίγο λοξά γιατί θα βγάλει λίγα ακόμη υγρά και τα αδειάζουμε.

Μετά από 2-3 ώρες αναποδογυρίζουμε το τυρί και το αλατίζουμε και από την άλλη πλευρά. Το αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 μέρες και πετάμε το νερό που θα βγάλει αναποδογυρίζοντας το 1-2 φορές τη μέρα.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το τηγανίσουμε αλευρωμένο.

Παρασκευή άρμης:

Το νερό που έβγαλε όταν το στραγγίξαμε, δεν το πετάμε. Βάζουμε αλάτι χοντρό και το ανακατεύουμε να λειώσει σε ένα μπολ.

Βάζουμε ένα αυγό (άβραστο εννοείται) και σε θερμοκρασία δωματίου και όταν βυθιστεί και εξέχει από την άρμη λίγο η μια άκρη του, πάει να πει ότι έγινε η άρμη και δεν χρειάζεται άλλο αλάτι. Αλλιώς προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λειώσει καλά το αλάτι.

Σ’ αυτήν την άρμη βάζουμε το τυρί και το αφήνουμε να μείνει λίγες μέρες για να ποτίσει . Τα τυρί θα πρέπει να είναι βυθισμένο μέσα στην άρμη, γι αυτό βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος.

Την μοτσαρέλα μπορούμε να την φάμε σ’ αυτό το σημείο.

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η φέτα , μόνο που δεν ζεματίζουμε το τυρί σε βραστό νερό. Όμως έτσι θα πρέπει να περιμένουμε 3 μήνες για να ωριμάσει και να μπορούμε να την φάμε άφοβα. Όσο πιο πολύ κάτσει το τυρί στην άρμη τόσο πιο νόστιμο γίνεται.

Γάλα εννοείτε πως μπορούμε να πάρουμε εκτός από αγελαδινό , πρόβειο και κατσικίσιο.

Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Γιαννούνα Παρασχοπούλου