Ο μπαμπούλας των πρόωρων εκλογών…


Γράφει ο Μαγια

Η μέθοδος - σοκ, που επέλεξε η κυβέρνηση για να προωθήσει παράλληλα το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό εξυπηρετεί μεν τον σχεδιασμό της σύντομης ολοκλήρωσης των επώδυνων αλλαγών-ανατροπών, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί σημαντικούς τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται ως εκρηκτικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει μηνύματα δυσαρέσκειας από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να αντέξει» τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να επαναληφθούν «διαρροές» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό. Όπως έγραψαν «Τα Νέα» σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε: «Δεν μπορώ να κυβερνήσω με 153-154 βουλευτές. Δεν θα καθίσω να με εκβιάζουν». Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να θελήσει να προκηρύξει εκλογές ταυτόχρονα με τις περιφερειακές εκλογές που «ούτως ή άλλως έχουν πολιτικό περιεχόμενο».
Ηδη σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας, χθες, στους νέους προέδρους των ΝΟΔΕ ζήτησε να είναι σε εκλογική ετοιμότητα «για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, με πρώτη την αυτοδιοικητική».
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ο μπαμπούλας των εκλογών να επισείεται προς εκφοβισμό των αντιδρώντων βουλευτών, αν και στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού που παίζει η κυβέρνηση, δεν θα επιμείνει σε κάποια από τα μεσαιωνικού τύπου μέτρα, δημιουργώντας τη …λυτρωτική ψευδαίσθηση: «το μη χείρον βέλτιστον»…