Δύο σταράτες κουβέντες για τον Αντώνη Σαμαρά


Γράφει ο Λυσίας

Οι καυγάδες στη Ν.Δ. αρχίζουν πλέον να αποκτούν ένα σασπένς γραφικότητας. Και να «γαργαλάνε» την περιέργεια, όσων γουστάρουν να βλέπουν τς ζιλίτσες δύο εραστών που, κρυφά, βαθειά αγαπιούνται. Ή και μισιούνται. Μοιάζουν με καυγαδάκια νηπιαγωγείου, για την κυριαρχία στο παιχνίδι....
Φυσικά, όλα αυτά παράγουν μια οργή. Μια αγανάκτηση... Έναν βαθύ θυμό, για όλους εμάς που άλλα περιμέναμε να έχουν προτεραιότητα στην επανασυγκρότηση του Κόμματος. Μετά από την πρωτοφανή του ήττα, στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όπου κατεγράφει γι αυτό ένα Βατερλώ.
Θα περίμενε κανείς, προτεραιότητα από τους καυγάδες για τα οφίτσια, να είχε η σοβαρή και σε βάθος αυτοκριτική. Η πραγματική αυτοκριτική και η μεταμέλεια για τα όσα εγκληματικά λάθη γίνανε την πενταετία που κυβέρνησε η Ν.Δ. , υπό τον ανάξιο, όπως απεδείχθει, Κώστα Καραμανλή. Η ολέθρια αυτή πενταετία για τον τόπο, που ανέβασε, σε τέτοιο τραγικό βαθμό, το χρέος της χώρας, χωρίς να προσφέρει έργο.
Θα περίμενε κανείς, αυτή η αυτοκριτική, να εσυνοδεύετο με αληθείς προθέσεις. Και όχι παχιά λόγια, του τύπου : «Θέση στο Κόμμα μας δεν έχουν όσοι πλήγωσαν την παράταξη». Εμπρός λοιπόν κ. Σαμαρά, κάντο. Κάντο ουσιαστικά. Όχι με .......
δόλιο και ψεύτικο τρόπο. Διότι με αυτή σου τη δήλωση, εννοείς, εύκολα και ανέξοδα, αυτούς που ήδη είναι εκτός Βουλής και, σχετικά, εκτός Κόμματος. Τον Αριστείδη Παυλίδη, τον Ρουσσόπουλο, τον Δούκα, τον Βουλγαράκη... Τέσσερα ονόματα και καθάρισες κύριε Πρόεδρε. Και πας παρά πέρα, στον καυγά σου με την Ντόρα..
Και ο Παυλόπουλος; Εντός παράταξης; Γι αυτόν η πενταετία ήταν χρηστή και χρυσή; Σαν τον «χρυσούν αιώνα του Περικλή»;
Με αυτόν Υπουργό, δεν κάηκε η Αθήνα, παραμονές Χριστουγέννων;
Με αυτόν Υπουργό, δεν χρυσώθηκε, με εκατοσταριές χιλιάδες η αναξιότητα της γνωστής παρέας της ΕΡΤ και όχι μόνο; Τί έκανε πέντε χρόνια ο ανάξιος αυτός... λειτουργός του κράτους;
Τα φορτώσατε όλα στον Αλογοσκούφη; Μα μόνο η οικονομία δεινοπάθησε αυτά τα πέντε, ανεκδιήγητα χρόνια; Η υγεία, είναι στα καλύτερά της; Μόνο όσοι βρίσκονται στην κακή ανάγκη να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο, μπορούν να καταλάβουν τί εννοώ. Κι όμως, τον ελάχιστο αυτόν πρώην Υπουργό Υγείας, τον έχεις στο πλευρό σου. Φυλαχτό, για να μην σε.... βασκάνουν. Ο Μαρκόπουλος, στον τουρισμό, τί έκανε; Ρεζίλεψε διεθνώς τη χώρα, με καταχωρίσεις προβολής της, τάχα , σε φθηνοέντυπα...
Ενώ την υπερχρέωσε, χωρίς κανένα, για τον τουρισμό μας, αποτέλεσμα. Βουλευτής όμως, ξαναβγήκε. Αφού χρύσωσε – γι αυτόν τον σκοπό - όλους τους συλλόγους, τα σωματεία και τις ενορίες της Εύβοιας... Με λεφτά που προορίζονταν για τον τουρισμό μας.
Κι όμως, στην Εύβοια, έχεις υγιή και έντιμα στελέχη, που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις. Ένας από αυτούς, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου και Αντινομάρχης, Θόδωρος Σταματίου. Ένας έμπιστός σου άνθρωπος, που ήταν στο πλευρό σου, Πρόεδρε, από την «ΠΟΛ.ΑΝ.». Ένας σοβαρός, εργατικός και εντιμότατος άνθρωπος. Στο πλευρό σου, όμως, έχεις τον Μαρκόπουλο... Τον Παναγιωτόπουλο και άλλα άτομα από το περιβάλλον του Καραμανλή, που κι αυτοί πλήγωσαν θανάσιμα τη χώρα και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες των πολιτών..
Εσύ, όμως, κ. Σαμαρά, όταν μιλάς για... κάθαρση στο Κόμμα, εννοείς μόνο τα ονόματα που σε βολεύουν... Τα ονόματα που ήδη «έκαψε», ο προκάτοχός σου, στην αρχηγία της Ν.Δ. Τέτοιοι λοιπόν, «ηρωισμοί», επί του ασφαλούς, δεν ποιούν τιμή. Και δεν μαρτυράνε τίποτα καλό για τα μελλούμενα. Καθήστε λοιπόν να τσακώνεστε με την Ντόρα, σαν δυο μικρά παιδάκια, νομίζοντας πως έτσι κρύβετε τα τεράστια προβλήματα της παράταξής σας. Και την υπαρξιακή ταυτότητα, που για πολύ ακόμα, θα αναζητάτε. Γιατί με τις θέσεις σας αυτές, ένα μονο δείχνετε. Πως ούτε την παράταξη αγαπάτε, αλλά ούτε και τον κόσμο της Ν.Δ. σέβεστε.
Καθίστε, λοιπόν, κι οι δυο σας να μαλώνετε... Κι αν ποτέ δείτε εξουσία, με αυτά σας τα μυαλά, με αυτή σας όλη την απύθμενη περιφροσύνη, ελάτε να μας το πείτε. Νέοι άνθρωποι και ξεπεράσατε σε τακτικές τους Μαυρογιαλούρους, της δεκαετίας του ’60...
Καθαρίστε πρώτα τον χώρο σας, κάντε την αυτοκριτική σας (και μην λες Πρόεδρε «εγώ δεν θα απολογηθώ για κανέναν»).
Θα απολογηθείς.
Γιατί όπως η κυβέρνηση, το κράτος, έχει συνέχεια, έτσι και το Κόμμα, που θέλει να κυβερνήσει, πρέπει να έχει συνέχεια.
Κάνε πρώτα αυτά που πρέπει να κάνεις, απομάκρυνε αυτούς όλους που τραυμάτισαν τη χώρα με τις πολιτικές τους, απομάκρυνε και αυτόν που προσπαθεί να σε βάλει μέσα σε διαπλεκόμενες πρωτοβουλίες, καλώντας σέ σε γεύμα... εργασίας, με τον Ψυχάρη και με άλλους διαπλεκόμενους εκδότες, κάνε μια αυτοκριτική και δεσμεύσου για τα από εδώ και πέρα.
Και ύστερα, όλοι μας στο πλευρό σου, για να τραβήξουμε μαζί το αυτί της Ντόρας, που προσπαθεί να σου αμφισβητήσει την αρχηγία.
Γιατί, αρχηγός, δεν σημαίνει μόνο λόγια, αλλά σημαίνει και τόλμη. Και ρήξη με το παραλθόν...

ΛΥΣΙΑΣ