Δανειακή ανάσα και φουλ για μεταρρυθμίσεις!

Γράφει ο Daemon

Εισιτήριο για τις ευρύτερες δομικού τύπου μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας -και της ελληνικής κοινωνίας- συνιστά η χθεσινή απόφαση της Ευρώπης -ειδικότερα του Eurogroup- να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι την άνοιξη του 2011.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν λοιπόν χθες σε ένα σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας συνολικού ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν. Το επιτόκιο δανεισμού θα είναι της τάξης του 5% (αν επιλεγεί η λύση του σταθερού) ή κάτω από 4% αν θα είναι κυμαινόμενο, και στο σχέδιο θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ.

Ο Μπαρόζο

Την πλήρη ικανοποίησή του για την σημερινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ......
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί σαφή και ισχυρή δέσμευση, η οποία αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

«Με τη σημερινή συμφωνία η Ευρώπη απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζ. Μπαρόζο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο Ζ. Μπαρόζο.

Η ισπανική προεδρία

Με τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ευρωζώνης για τους όρους χορήγησης μιας ενδεχόμενης βοήθειας στην Ελλάδα ενισχύεται η ζώνη του ευρώ, δήλωσε χθες η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ. “Οι αγορές και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να χορηγήσουμε μια βοήθεια”, σημείωσε η υπουργός. Με τη σημερινή συμφωνία του Eurogroup “ενισχύεται η ζώνη του ευρώ και δίδεται έμφαση στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν”, συνέχισε η ίδια, κρίνοντας σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υιοθετήθηκε ομόφωνα.-

Τα Πράγματα