ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;


Την προσφυγή στα δικαστήρια των 376 διοριστέων του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του Υπ. Οικονομικών, έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης περί αναστολής προσλήψεων. Επιτυχόντες μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού είναι πλέον όμηροι του νόμου της εισοδηματικής πολιτικής.
Τον Δεκέμβριο του 2009 κλήθηκαν από το Υπ Οικονομικών να καταθέσουν υγειονομικές εξετάσεις και τα απαραίτητα έντυπα για τον διορισμό τους, το οποίο και έπραξαν άμεσα. Οι υπεύθυνοι των διευθύνσεων προσωπικού διαβεβαίωναν ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ήταν στις θέσεις τους λόγω των τεράστιων κενών που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις εφορίες, τα τελωνεία, και το γενικό λογιστήριο του κράτους. Το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση των παραπάνω φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους πράγμα το οποίο δεν είναι δυνατόν με βάση την υπάρχουσα κατάσταση όπως φαίνεται και από τις εισπράξεις από ΦΠΑ για τον μήνα Μάρτιο.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Μάιο του 2010 θα έχουν παραιτηθεί σύμφωνα τουλάχιστον 700 τελωνειακοί υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εν ενεργεία τελωνειακών στις 2500 αντί ........
.3200. Μάλιστα σε έγγραφο του ίδιου του υπουργείου παρουσιάζονται τα κενά των τελωνείων της χώρας που ανέρχονται σε 762 (17-3-2010 και Αρ. Πρωτ. Δ3Α/5011525/ΕΞ). Τα οργανικά κενά των εφοριών ανέρχονται σε 5500 και η ίδια κατάσταση συναντάται και στο γενικό λογιστήριο του κράτους όπου υπάρχουν υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου οι οποίες έχουν μείνει μονάχα με τον προϊστάμενο και έναν υπάλληλο.
Παρά τα τεράστια αυτά κενά σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών παραβιάζοντας τα δικαιώματα των διοριστέων αυτών, οριοθετεί τον διορισμό του μέχρι τις 31/12/2013 πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την αποδοτικότητα των μηχανισμών του κράτους αλλά και του προγράμματος σταθερότητας.

Από την άλλη πλευρά μέχρι και 23 Μαρτίου έχουν εκδοθεί ΦΕΚ τοποθετήσεων για περισσότερα από 868 άτομα σε διάφορους φορείς, ενώ ακόμη και μετά τον νόμο περί παγώματος των προσλήψεων αξίζει να σημειωθεί ότι προσελήφθησαν 232 υπάλληλοι στη Βουλή οι οποίοι είναι εκτός των διαδικασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Δεν υπάρχει καμία λογική στην αναστολή της δικής τους τοποθέτησης , διότι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι η οικονομία.
Από τους παραπάνω διοριστέους αναμένεται να ακολουθήσει σειρά από αγωγές διεκδίκησης χρηματικών ποσών έναντι του ελληνικού δημοσίου για βλάβη που έχουν υποστεί μια και πολλοί από τους διοριστέους ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που εργαζόντουσαν ήδη στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, ως υπάλληλοι και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παραιτήθηκαν ώστε να μπορέσουν να βρίσκονται στις θέσεις των νέων υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με τους εργατολόγους ,θεωρείται δεδομένη η δικαίωση τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες θα κληθούν να τους αποζημιώσουν, χωρίς να έχουν εργαστεί, για όλο το διάστημα που παραμένουν σε αναστολή.
Πολλοί από αυτούς εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους διότι είναι πλέον αδύνατη η εύρεση εργασίας από αυτούς διότι τα ονόματά τους υπάρχουν στα ΦΕΚ διοριστέων από τον Νοέμβριο και όποια προσπάθεια έχει γίνει ανεύρεσης εργασίας προσκρούει στο γεγονός ότι οι νέοι εργοδότες τους με μια απλή αναζήτηση στο ιντερνέτ διαπιστώνουν ότι είναι διοριστέοι. Επίσης στο σύνολο των επαρχιακών πόλεων όπου ο κύκλος είναι μικρός είναι γνωστό σε πολλούς ο διορισμός τους αλλά ταυτόχρονα και η αναζήτηση του προηγούμενου εργοδότη για την αιτία παραίτησης οδηγεί σε αποκλεισμό των ανθρώπων αυτών από την αγορά εργασίας.
΄΄Το υπουργείο μου έστειλε επιστολή την 1/12/2009 ,για να καταθέσω τα δικαιολογητικά ,ώστε να αναλάβω υπηρεσία. Παραιτήθηκα από την Αγροτική Τράπεζα, (ως όφειλα), στην οποία είχα διοριστεί με το γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2004, και υπέβαλα την παραίτηση μου στις 11/1/2010 αφού με είχαν διαβεβαιώσει από το υπουργείο ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα , θα έχω αναλάβει υπηρεσία. Όφειλα να πράξω έτσι ,διότι ήμουνα διορισμένη σε κατάστημα της ΑΤΕ στην επαρχία και θα έπρεπε να μετακομίσω στον Πειραιά (τόπος διορισμού) όπου νοίκιασα χώρο και τα έξοδα του ενοικίου ήδη τρέχουν. Αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη, δε δικαιούμαι επίδομα ανεργίας, η εύρεση εργασίας με τα σημερινά δεδομένα και τη γνωστοποίηση του διορισμού μου, είναι αδύνατη΄΄.

Χ.Α. (ΤΕ Εφοριακών).