Ενα στα τέσσερα ζευγάρια προτιμά... το διαζύγιο


Tα «επώνυμα» διαζύγια, όπως αυτό της Ελένης Μενεγάκη, μπορεί να μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, στη σκιά ωστόσο παραμένει η εκτόξευση των «ανώνυμων» διαζυγίων στη χώρα μας. Από 8% επί των γάμων το 1980, τα διαζύγια αυξήθηκαν στο 25% το 2005 και έκτοτε η τάση παραμένει αυξητική!
Μάλιστα, επιβεβαιώνονται και επιστημονικά τα «επτά χρόνια φαγούρας», αφού ο 7ος χρόνος γάμου αποδεικνύεται ο πιο κρίσιμος, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (E.M.A.Σ.), η οποία πραγματοποιήθηκε σε 18.000 ζευγάρια παραγωγικής ηλικίας.
Ενα στα τέσσερα ζευγάρια προτιμά... το διαζύγιο

Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε .........
δείγμα 20.000 ατόμων. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 10% είναι διαζευγμένοι και ένα ποσοστό της τάξης του 5% είναι έγγαμοι σε διάσταση.

Ο μέσος όρος διάρκειας του πρώτου γάμου είναι τα 11,45 χρόνια. Από τους διαζευγμένους, το 20,7% προχωρά και σε έναν επόμενο γάμο. Ωστόσο και από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς, το 56%, διαλύουν και τον δεύτερο γάμο τους.

Στην ηλικία των 30 έως 40 αποφασίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να διακόψουν τον γάμο τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων σε διάσταση ή διαζευγμένων είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και προχωρούν στον χωρισμό όταν είναι εξασφαλισμένοι επαγγελματικά. Μετά τον χωρισμό, η συντριπτική πλειονότητα, 71%, επιλέγουν να μείνουν μόνοι τους.

Σε πτώση οι «επαφές»
Σύμφωνα με την έρευνα της Ε.Μ.Α.Σ., στα 2 χρόνια γάμου οι ερωτικές επαφές περιορίζονται από καθημερινές σε 3 φορές την εβδομάδα. Στον 5ο χρόνο, το σεξ αραιώνει στη μία φορά την εβδομάδα. Στον 7ο χρόνο, έρχεται η κορύφωση του «δράματος»... μία φορά το μήνα!

Οπως παραδέχονται οι παντρεμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα, ο 7ος χρόνος είναι όχι μόνο ο πιο κρίσιμος, αλλά και το χρονικό σημείο στο οποίο αρχίζει και η αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων. Πιο συγκεκριμένα, το 19,5% των ανδρών και το 6% των γυναικών απατούν τον σύντροφό τους από τον πρώτο χρόνο του γάμου, ποσοστό που στον 5ο χρόνο φθάνει το 24% για τους άνδρες και το 29,5% για τις γυναίκες. Το ποσοστό απιστίας τον 7ο χρόνο φθάνει το 56,5% για τους Ελληνες και το 64,5% για τις Ελληνίδες! Το γεγονός ότι οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στις εξωσυζυγικές σχέσεις αποδεικνύεται... μύθος.

Ο 7ος χρόνος του γάμου είναι ο πιο επικίνδυνος και για διαζύγιο. Μελετώντας τα διαζύγια που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους, προκύπτει ότι είχαμε μόνο 2 διαζύγια ατόμων που ήταν παντρεμένα ένα χρόνο, 40 με δύο χρόνια γάμου και 669 με επτά χρόνια γάμου! Το 64% των περιπτώσεων έπιασαν στα... πράσα τον ή τη σύντροφό τους.



Μαρίνα Ζιώζιου