«Ξυπόλυτοι» στον πόλεμο!.. Γιατί;

Γράφει ο Μαγια

Ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί σοβαρά και με τα πρόσωπα που επέλεξε για να κυβερνήσουν. Θα αντιληφθεί αμέσως ότι, ένας αριθμός εξ αυτών χρειάζονται επειγόντως μαθήματα εμπέδωσης εννοιών, όπως αξιοκρατία, κράτος δικαίου, πρώτα ο πολίτης, αυτονομία και ηθική της πολιτικής. Με τους μέτριους και ανεπαρκείς δεν νομίζουμε ότι, υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς.

Ετσι κλείναμε το χθεσινό σημείωμά μας με τίτλο «Η ανώμαλη προσγείωση και ο πόλεμος».

Είναι από τ΄ άγραφα αυτό που συμβαίνει. Η χώρα να είναι σε πόλεμο για την οικονομία, κατά την έκφραση του ίδιου του πρωθυπουργού, και η κρατική μηχανή να βρίσκεται εν υπνώσει. Αποκαλυπτικό αυτής της πρωτόγνωρης και ταυτόχρονα αφύσικης κατάστασης είναι το ρεπορτάζ του Μπάμπη Αγρόλαμπου στην ........«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς ρελαντί, ακόμη και στους κρίσιμους τομείς των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι 100 από τις 600 εφορίες λειτουργούν χωρίς διευθυντές ή υποδιευθυντές. Ανάλογη είναι και η εικόνα στον τομέα των τελωνείων.

Οι ακέφαλες μονάδες αναλώνονται στη διεκπεραίωση υποθέσεων ρουτίνας, όπως υποθέσεις παραγραφής, που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν έσοδα, πτώχευσης επιχειρήσεων και κλείσιμο τρεχουσών εκκρεμοτήτων

Λίγες υπηρεσίες κινούνται για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη διενέργεια ελέγχων ΦΠΑ. Ο ρυθμός είσπραξης των εσόδων μετά τις εκλογές είναι πτωτικός, με εξαίρεση τον Ιανουάριο λόγω της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και την παράταση της καταβολής των τελών κυκλοφορίας.

Απαράδεκτη, αν όχι εγκληματική, είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Η ανοιχτή διαδικασία, που άρχισε τον Νοέμβριο και σε ορισμένα υπουργεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (Οικονομικών, Οικονομίας και Ναυτιλίας κ.ά.), εκτιμάται τώρα ότι επέτεινε το κλίμα χαλάρωσης σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής.

Ανάλογη καθυστέρηση διαπιστώνεται και στην επιλογή των προσώπων για τη διοίκηση των δημόσιων φορέων. Μόλις το ένα τρίτο των ΝΠΔΔ (νοσοκομεία, εταιρείες, ινστιτούτα) έχει νέες διοικήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί (πλην των μεγάλων ΔΕΚΟ) να εξαντλούνται στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στα κρούσματα αισχροκέρδειας που παρουσιάζονται κυρίως στην αγορά υγρών καυσίμων (με τις δύο αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης) αλλά και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων, με αντανάκλαση και στο δείκτη τιμών που παρά τη μείωση της κατανάλωσης συνεχίζει να κινείται ανοδικά.

Στο γραφείο της Λούκας Κατσέλη καταλήγουν ακόμη και αναφορές νομαρχών που δηλώνουν αδυναμία αγορανομικών ελέγχων σε όλο το φάσμα της αγοράς και ζητούν επιτακτικά τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και στο υπουργείο Οικονομίας και στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνονται ερωτήματα αναφορικά με την πάταξη των κρουσμάτων λαθρεμπορίας.

Για το υπουργείο Εργασίας, το πρόβλημα είναι ο ρυθμός είσπραξης των εισφορών στα τρία μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Τα προσωρινά απολογιστικά στοιχεία για τους δύο πρώτους φορείς δείχνουν πτώση των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2009, 4 με 5%, και μικρή ανάκαμψη για το ΙΚΑ τον Ιανουάριο της τάξεως του 3,7%.

Στα ταμεία παραμένουν οι διοικητές της προηγούμενης κυβέρνησης (Θ. Αμπατζόγλου, Κ. Παπαθανασίου, Λ. Παπαγεωργόπουλος), οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί από τη νέα κυβέρνηση ότι παρουσίαζαν εξωραϊσμένη εικόνα και ψευδή στοιχεία για την ταμειακή τους κατάσταση.

Στην υπαλληλική ιεραρχία, η αδράνεια τείνει να εξελιχθεί σε γενική αδιαφορία με διαλυτικές συνέπειες για τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών.

Ο κορμός της κρατικής μηχανής διευθύνεται από 600 γενικούς διευθυντές, 5.000 διευθυντές και 20.000 προϊσταμένους, θέσεις οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο 3386 του Πρ. Παυλόπουλου, κρίνονται κάθε τρία χρόνια. Το σχέδιο νόμου για την αλλαγή των διαδικασιών που κατήρτισε ο Γ. Ραγκούσης κατατέθηκε στη Βουλή μόλις προχθές.

Είπατε τίποτα;

Ειλικρινά, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι, κάποιοι εκ των κυβερνώντων είναι τόσο ανίκανοι ή τόσο αδιάφοροι. Ισως ζουν τον υπουργικό…μύθο τους, ίσως έχουν άγνοια κινδύνου και δεν αντιλαμβάνονται ότι, η χώρα βρίσκεται στον γκρεμό!...

Από το «Γιώργο άλλαξέ τα όλα», ανασχηματισμός τώρα!