Η Σπατάλη


Γράφει οΤριαντάφυλλος Καρατράντος


Όσο και να κόψεις τα επιδόματα, ακόμη και αν παγώσεις τους μισθούς δεν μπορείς να επιτύχεις την τακτοποίηση των οικονομικών σου. Δεν μπορείς να την επιτύχεις γιατί το Ελληνικό κράτος είναι υπερτροφικό και σπάταλο. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να μειώσεις ριζικά το κόστος του κράτους στην Ελλάδα, είναι να μειώσεις τις σπατάλες. Εκεί βρίσκεται το κλειδί της ομαλοποίησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Μου διηγήθηκε χθες ένας φίλος ένα περιστατικό εξοργιστική σπατάλης. Έχουμε μία γεώτρηση, παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Χωρίς να εξετάσουμε το πρόβλημα, ιδιωτική εταιρεία, στην οποία ειρήσθω εν παρώδω εργάζεται και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ανασύρει τη γεώτρηση, με αποτέλεσμα να την καταστρέψει και να χρειάζεται καινούρια. Η υπόθεση πηγαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατατίθενται τρεις προτάσεις για τη νέα γεώτρηση, ανάμεσα σε αυτές και πρόταση της ίδιας εταιρείας που έβγαλε τη γεώτρηση. Η πρόταση της εταιρείας αυτής είναι η ..........μεγαλύτερη από όλες. Ο Δήμαρχος, θέλοντας να αιτιολογήσει την πρόταση του, υποστηρίζει ότι παρά τη σημαντική οικονομική διαφορά, θα πρέπει να επιλεγεί η συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί έχει σε προηγούμενες περιπτώσεις εξυπηρετήσει το Δήμο.
Η νέα γεώτρηση γίνεται. Δύο μήνες μετά παρουσιάζει ξανά πρόβλημα. Η γνωστή πια εταιρεία αναλαμβάνει να αλλάξει καλώδια σύνδεσης. Η γεώτρηση παρουσιάζει και πάλι πρόβλημα…
Αυτή η μικρή ιστορία δείχνει γιατί δεν αρκεί να κόψεις επιδόματα και να παγώσεις μισθούς για να βάλεις τάξη στο κράτος σου. Αν δεν πατάξεις τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αν δεν δημιουργήσεις μηχανισμούς ελέγχου της διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν δεν κόψεις πραγματικά σπατάλες, θα κάνεις μόνο βραχυπρόθεσμες κινήσεις με μεγάλο κοινωνικό κόστος.