Επιτέλους φως στο Τούνελ

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Ελληνες ευτυχείτε. Ποιος μίλησε για κρίση; Επιτέλους άρχισε η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οπότε θα μας τραβήξει κι εμάς προς τα πάνω. Ο Ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού Forbes, ο Steve Forbes διαπιστώνει «ταχεία ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας». Από πού βγάζει αυτό το συμπέρασμα; Απλούστατα. Δημοσιεύοντας τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του 2010, διαπιστώνει ότι οι δισεκατομμυριούχοι ξεπέρασαν τους χίλιους φτάνοντας στους 1011. Πέραν αυτού, ο Forbes, διαπιστώνει ότι μέσα στο έτος κρίσης, μέσα στο 2009, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τα κέρδη τους κατά 50%, φτάνοντας στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,6 τρισεκατομμυρίων ( 3.600.000.000.000)!!!! Για παγκόσμια οικονομική κρίση μιλούν μόνο .....όσοι δεν ξέρουν και δεν έχουν στοιχεία των πραγματικών πολιτών αυτού του κόσμου των Citizens of the world. Πρώτος στη λίστα δεν είναι πλέον ο B. Gates αλλά ο ιδιοκτήτης τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, Carlos Slim Helu γιος μετανάστη από το Λίβανο, που το 1990 αγόρασε την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Μεξικού. Η περιουσία του ανέρχεται στο ποσό των 53,5 δις . Ελάχιστοι ανάμεσα στους πλουσιότερους 100 είναι επιχειρηματίες που παράγουν προϊόντα. Οι περισσότεροι ανήκουν στον τομέα υπηρεσιών και κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα. Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην Πρόεδρος της Goldman Sachs, κος Paulson. Αυτός δηλαδή που σύμφωνα με το Βήμα της προπερασμένης (αν θυμάμαι καλά) Κυριακής) επένδυσε δις στην χρεοκοπία της χώρας μας. Πρώτος λοιπόν είναι ένας που έγινε γνωστός αγοράζοντας την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Μεξικού. Ανάμεσα στους 100 είναι και 14 ρώσοι, που όλοι τους, από το πουθενά, βρέθηκαν με τεράστια περιουσία ιδιωτικοποιημένων πρώην σοβιετικών εταιρειών. Με λίγα λόγια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως είναι ο Gates και κάποιοι λίγοι άλλοι, όλοι σχεδόν είναι κερδοσκόποι-χρηματιστές ή επιχειρηματίες σαλταδόροι.
Το μόνο ανησυχητικό είναι πως στη λίστα των πρώτων 100 δεν υπάρχει έλληνας και στη λίστα των 1011 δισεκατομμυριούχων υπάρχει μόνο ο Λάτσης κι αυτός στη 144η θέση. Το περιοδικό ρωτάει, τι γίνεται με τους Κόκκαλη, Μυτηληναίο, Αγγελόπουλο και τους έλληνες εφοπλιστές; Επεσαν αλήθεια κάτω από το δις ή πήγαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αν συμβαίνει το πρώτο, θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι οι έλληνες. Εγώ, παρότι δεν είμαι Ολυμπιακός, μόλις πάρω το δώρο του Πάσχα, θα πάω να αγοράσω ένα εισιτήριο διαρκείας του Ολυμπιακού. Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι-νεόδουλοι να βοηθήσουμε να ξαναμπούν πάλι όσο γίνεται περισσότεροι έλληνες στη λίστα των πλουσιοτέρων. Δίχως αυτούς στη λίστα των πλουσιότερων νιώθω φτωχότερος. Λέτε να έδωσαν σκόπιμα ψεύτικα στοιχεία για να πάρουν από πάνω και επιδοτήσεις;
Πάντως, αφού το λέει και ο Forbes ότι πάμε καλά, κάπως έτσι θάναι. Ηδη πριν τρεις βδομάδες είχε πει και ο κος Ackerman της Deutsche Bank, ότι «το 2011 η τράπεζά μας υπολογίζει σε 14 δις κέρδη με μια αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία που θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια. Ηδη άρχισα να νιώθω καλύτερα. Ελπίζω το 2011 να είναι καλύτερο. Οι δισεκατομμυριούχοι να ξεπεράσουν τις 2000. Δεν λένε, όπου υπάρχουν πολλοί μ…..ες εκεί υπάρχουν και πολλοί απατεώνες; Τι να κάνουν κι αυτοί με πολίτες που χαίρονται και ηδονίζονται στην τηλεόραση βλέποντας την χλιδή άλλων που δεν μπορούν να γευτούν οι ίδιοι. Κάτι ξέρει και ο Σρόϊτερ στον Alpha που αντί για ειδήσεις μας διαβάζει παραμύθια με πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς……..