Ακόμη μια σκανδαλώδης απουσία της Εκκλησίας


Γράφει ο Λυσίας


Ο συνταξιούχος από την Πάτρα, που πρόσφερε στο κράτος, τα 704 ευρώ της σύνταξής του, για να στηρίξει και αυτός, με τις ισχνές του, αυτές δυνάμεις την εθνική μας οικονομία, αυτή τη δύσκολη περίοδο, εμένα με συγκλόνισε.
Αναρωτιέμαι εάν ένιωσε το ίδιο με εμένα και ένας, έστω ένας, από την ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας….
Από αυτούς όλους τους εμπορευόμενους την πίστη μας…. Που τους χρυσοπληρώνουμε, για να θησαυρίσουν…. Μια από τις πλουσιότερες εκκλησίες στον κόσμο, σε αναλογία με τον πληθυσμό μας, είναι η Ελλαδική. Με δισεκατομμύρια καταθέσεις σε ξένες και σε ντόπιες τράπεζες. Με ασύλληπτα μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και με τόνους χρυσού, στα θησαυροφυλάκια της.
Κι όμως η νομενκλατούρα των............. ρασοφόρων, συνεχίζει να σιωπά. Ακόμα και σ’αυτή την πολύ δύσκολη, για την χώρα μας στιγμή…..
Αυτή τη στιγμή που δεινοπαθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλά αμειβόμενος πολίτης. Αυτή τη στιγμή που ο τόπος είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και η κυβέρνηση ¨ εκτελεί ¨ στα δέκα μέτρα, το ένα κεκτημένο του λαού, μετά το άλλο. Αυτή η στιγμή, που αναγκάζεται να λεηλατήσει και το υπέρτατο αγαθό, το δώρο του Πάσχα, των Χριστουγέννων, της αδείας, το παπαδαριό σιωπά.
Το παπαδαριό εξακολουθεί να συσσωρεύει χρυσό και χρήμα, εκμεταλλευόμενο την αφέλεια και την αγνότητα, μιας πολύ μεγάλης μερίδας του λαού μας. Που ταυτίζει την πίστη του και την αγάπη του προς τον Κύριο μας, με αυτά τα μαυροντυμένα άτομα. Που καπηλεύονται την παρουσία Του, στην συνείδηση όλων μας….. Κάνοντας εμπόριο, με το ύψιστο αυτό ιδανικό.
Το ίδιο εμπόριο, που παραδειγματικά, κυνήγησε και εξεδίωξε ο Ιησούς στον Ναό του Σολόμωντα. Φωνάζοντάς τους, πως μετέτρεψαν τον οίκο του Θεού, σε οίκο εμπορίου.
Σιωπούν λοιπόν, αυτοί οι έμποροι. Οι ίδιοι με εκείνους, που εκδιώχτηκαν βίαια από τον Ιησού…. Μεθυσμένοι από τα πλούτη τους, βυθισμένοι μέσα στην χλιδή τους, μέσα στην χρυσοποίκιλτη ζωή τους, υποκριτικά διδάσκουν, όλα όσα και Εκείνος δίδαξε. Κάτω από ένα δέντρο, και όχι μέσα σε υπέρλαμπρους και γιγάντιους ναούς, όταν ο τόπος, δεν έχει γηροκομεία για τους παππούδες σας, δεν έχει σχολεία για τα παιδιά μας, ορφανοτροφεία και τόσα άλλα απαραίτητα. Όσα Εκείνος δίδαξε, φορώντας σανδάλια και απλό χιτώνα πάνω στο ισχνό κορμί του….Το ίδιο κάνουν, υποκριτικά και αυτοί, για να συσσωρεύουν πλούτο και να φροντίζουν το υπέρβαρο από την καλοπέραση κορμί τους. Που κάτω από τα 160 κιλά, κανένας τους δεν πέφτει….
Και τέλος, υποκρίνονται τους εκπροσώπους Εκείνου, που δεν μετακινείτο με χρυσοστόλιστο άρμα, που το έσερναν τέσσερα λευκά άλογα, αλλά με ένα λιγνό και μικρόσωμο γαϊδουράκι…. Αντίθετα από τα πανάκριβα και με εκατοντάδων…. αλόγων αυτοκίνητά τους, που τα οδηγούνε οι καλοπληρωμένοι, με δικά μας λεφτά, υποτακτικοί τους.
Η Ελλαδική εκκλησία λοιπόν, εξακολουθεί να σιωπά. Με απίστευτα προκλητικό τρόπο. Η εκκλησία που πληρώνεται από τον λαό, με ηγεμονικούς μισθούς.. Που διατηρεί τα ηγετικά της στελέχη, αλλά και όλο το υπόλοιπο κλήρο, αμειβόμενο από το κράτος, ως δημόσιοι υπάλληλοι. Με βιβλιάριο υγείας του δημοσίου. Και με όλα τα προνόμια που έχει ένας δημόσιος υπάλληλος, που εργάζεται από τις 7.30 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι. Και όχι μόνο δυο ώρες κάθε Κυριακή πρωί. Με παράλληλα έσοδα από τα κεριά, από τους δίσκους, από γάμους και βαφτίσεις. Τα παίρνουν δηλαδή, μαύρα, κρυφά, για τις συμφωνημένες τους, τις βασικές υποχρεώσεις.
Ενώ ο άλλος δημόσιος υπάλληλος, του γραφείου, εάν συλληφθεί να τα παίρνει μαύρα, από πολίτη, οδηγείται στον εισαγγελέα.
Ο παπάς το θεωρεί αυτό, δικαίωμά του και υποχρέωση του πολίτη…. Και δεν του λέει κανείς τίποτα. Αφήστε πια τι γίνεται, με τις κηδείες και τα μνημόσυνα, όπου οι κόρακες…. Ξε-γενειάζονται και σκυλοβρίζονται για τη προάσπιση των πόστων τους.
Αυτά όλα σε καιρούς διαφορετικούς, μπορεί να αποτελούν και ένα τρόπο… διασκέδασης, για όλους εμάς. Και να κάνουμε χάζι. Σ’αυτήν, όμως, την τόσο δύσκολη περίοδο, για μας και για τον τόπο, η σιωπή της εκκλησίας, μόνο θυμό και αγανάκτηση φέρνει. Ακόμα και στους πιο δογματικά προσηλωμένους σε αυτήν. Που μπορεί να μην μιλάνε, μέσα τους όμως…. βράζουν.
Έλεος. Κάντε μια κίνηση δική σας…. Πάρτε μια πρωτοβουλία. Δείξτε, έστω και για τα μάτια, ότι συμπάσχετε με το….. ποίμνιό σας.
Έστω, τους μισθούς ενός, ή δυο μηνών, των δεσποτάδων ( που είναι και ηγεμονικοί ) κάτι θα ήταν και αυτό. Μια συμβολική κίνηση ίσως. Θα έκλεινε όμως το στόμα κάποιων σαν και μένα, αγανακτισμένων συμπολιτών μας….
Σας διαβεβαιώνω….. σεβασμιότατοι, δεν θα σας λείψουν καθόλου. Ούτε τραπεζικά δάνεια έχετε όπως όλοι εμείς, ούτε ενοίκια πληρώνετε, αφού μένετε τζάμπα, ούτε έξοδα για φαΐ έχετε, αφού άλλοι σας τα αγοράζουν και άλλοι σας μαγειρεύουν, ούτε φροντιστήρια για τα παιδιά σας, ούτε λογαριασμούς ΔΕΚΟ πληρώνετε εσείς, τίποτα. Όσο για ένα ράσο, ε…αυτό θα σας το αγοράσουμε εμείς, από το υστέρημά μας….
Τίποτα δεν θα σας λείψει, εάν επιτέλους δείξετε λίγη ανθρωπιά….
Δείξτε την απλά. Και ας μην την έχετε.
Έτσι είναι φίλοι μου. Και μην βιαστείτε, οι προσκείμενοι, να με κρίνετε αυστηρά. Δεν μπορεί να δίνει ο λαός, ο οποίος υποφέρει και το παπαδαριό να ανεβαίνει στον άμβωνα και απλά να κρίνει… Να προτείνει…. και να συμβουλεύει. Δεν μπορεί να είναι παρόν μόνο στα…. ανέξοδα και στα τζάμπα. Όταν από παντού φορτώνει. Και μόλις λίγο στριμωχθεί, να θυμάται τον… Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Αθανάσιο Διάκο…..
Ούστ βρε. Που θα ταυτιστείτε εσείς με αυτούς.
Αυτοί δώσανε τα πάντα για την πατρίδα. Ακόμα και τη ζωή τους.
Ενώ εσείς την αρμέγετε, από όποια πλευρά μπορείτε.
Εξαγριώνοντας τον κόσμο. Και διώχνοντάς τον ακόμα και από τον Οίκο του Κυρίου.
Είστε απίστευτα προκλητικοί.
Κάντε μια κίνησή σας, για την πατρίδα, κόρακες. Και εγώ θα είμαι ο πρώτος, που θα βγω από αυτό εδώ το φιλόξενο βήμα και θα σας χειροκροτήσω. Κάντε κάτι. Δείξτε ότι η αγάπη για την οποία μιλάτε, δεν είναι απλά εργαλείο της δουλειά σας, για την προσέλκυση….. πελατείας, αλλά έχει ρίζες και μέσα στην ψυχή σας. Με ανταπόκριση όταν χρειαστεί.
Από το Βυζάντιο ακόμα, η εκκλησία, σε περιόδους οριακές για την κρίση στους κόλπους της Αυτοκρατορίας, παρόλα τα σοβαρά της ατοπήματα, ήταν πάντα παρούσα με κάποια προσφορά της. Λιώνοντας ακόμα και χρυσά τάματα, για να στηρίξει τον λαό και την ανεξαρτησία του….
Αυτή τη στιγμή ο λαός μας κινδυνεύει. Εσείς τι κάνετε;
Βουβαθήκατε;
Φωνή είχατε μόνο για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες;
Και για το να μην φορολογηθεί η….. ακίνητη περιουσία σας;
Μετά από αυτά σιωπή;
Σκύψατε στην ανάγνωση του Ευαγγελίου…. και στις ¨πνευματικές¨ σας ενασχολήσεις; Και δεν βλέπετε ούτε ακούτε τίποτα;
Εκεί στην ανάγνωση του Ευαγγελίου, μήπως φθάσατε στο σημείο που λέει πως :
¨ Ο έχων δυο χιτώνες, να δίνει τον έναν ¨ …..
Ή δεν φθάσατε ακόμα; Και ούτε ποτέ θα φθάσετε;
Οπότε και θα είναι μάταιο να σας αναφέρω και άλλα….. παραδειγματικά σημεία μιας και σας συμφέρει να …. κωφεύετε…..
Όσο όμως εσείς κωφεύετε μια μερίδα της κοινωνίας μας, η πιο υγιής από συμπλέγματα, θα σας ταρακουνάει και θα σας φωνάζει : ¨ Ουαί….Φαρισαίοι, που άλλα λέτε και άλλα κάνετε! ¨
Εμπρός λοιπόν διαψεύστε με. Στο χέρι σας είναι. Αδειάστε με. Αλλά γεμίστε με πραγματική αγαλίαση, αυτούς όλους που εξακολουθούν να σας πιστεύουν.
Γιατί εάν χάσουν την πίστη τους και από σας, τότε πραγματικά η κοινωνία μας θα γίνει ένα απέραντο φαλακρό πεδίο, με πνευματικό κενό.

ΛΥΣΙΑΣ