Η ανώμαλη προσγείωση και ο πόλεμος


Γράφει ο Μαγια

Επιστροφή του πρωθυπουργού, με ανώμαλη προσγείωση, σε μια χώρα παράλυτη από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που αντιστέκεται και απαιτεί «να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση».

Πρέπει να έχει πολιτική μυωπία κάποιος για να μην παραδεχθεί ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αυτό το ταξίδι σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατάφερε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, που επικρατούσε στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Με την αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ ενδεχομένως να μην υπήρχαν περιθώρια για πιο φιλόδοξα αποτελέσματα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπήρξε ο κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία ενός εργαλείου στήριξης των αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης και προστασίας του κοινού νομίσματος.

Ομως τώρα αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος, ο οποίος θα διεξαχθεί στο εσωτερικό της χώρας. Ένας πόλεμος σκληρός, καθημερινός, με πρώτα θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου.

Ο πρωθυπουργός καλείται από τις περιστάσεις να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Να πείσει ότι, οι τρομακτικές θυσίες, που επέβαλλε το διευθυντήριο των Βρυξελλών θα έχουν θετικό αντίκρισμα και δεν θα πάνε χαμένες, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στη .......μεταπολιτευτική περίοδο.

Να ξεκινήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και της ρεμούλας. Να εντοπιστούν και να πληρώσουν πολλά και αναδρομικά τα πιράνχας και τα ποικιλόχρωμα τρωκτικά του δημόσιου κορβανά.

Καθοριστικό δείγμα αξιοπιστίας θα δώσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης. Εκεί θα φανεί στην πράξη αν θα αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν οι έχοντες και κατέχοντες να πλουτίζουν σε βάρος των κορόιδων και να απομυζούν τον πλούτο της χώρας. Θα φανεί στην πράξη αν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η φοροκλοπή παραμένουν εθνικό σπορ στο απυρόβλητο.

Το άλλο μέτωπο, στο οποίο πρέπει να δώσει τη μάχη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση, θα αφορά την ανάπτυξη. Αν χάσει αυτή τη μάχη και οι θυσίες πάνε χαμένες, τότε θα συμβούν τα χειρότερα, για τα οποία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι άμοιρη ευθυνών. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα της αδιαφορίας και αναλγησίας θα κλονιστεί από τον κοινωνικό σεισμό, που θα μεταδοθεί και στις άλλες μεσογειακές χώρες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί σοβαρά και με τα πρόσωπα που επέλεξε για να κυβερνήσουν. Θα αντιληφθεί αμέσως ότι, ένας αριθμός εξ αυτών χρειάζονται επειγόντως μαθήματα εμπέδωσης εννοιών, όπως αξιοκρατία, κράτος δικαίου, πρώτα ο πολίτης, αυτονομία και ηθική της πολιτικής. Με τους μέτριους και ανεπαρκείς δεν νομίζουμε ότι, υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς.