Πατέρα, άκουσες τα νέα...


Γράφει ο Ζώης Τσώλης
Το 1985 ο αείμνηστος Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είχε προειδοποιήσει τους Ελληνες με τη ρήση « καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε».

Μια δεκαετία αργότερα, το 1994, και αφού η Ελλάδα είχε περάσει από τη θύελλα διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη, είχε χτυπήσει πάλι τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Αν δεν αφανίσουμε το χρέος, το χρέος θα αφανίσει το έθνος ».

Και σήμερα, 15 χρονιά μετά, η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού... Εφθασε εκεί όπου κανείς Ελληνας δεν ήθελε να φανταστεί...

Πώς τα φέρνει όμως η ζωή... Ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου είναι σήμερα πρωθυπουργός και βρίσκεται στη δύσκολη θέση να διασώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, όπως από τότε είχε προειδοποιήσει ο πατέρας του όλους τους Ελληνες για τα μελλούμενα.

Τι μεσολάβησε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ποιος είναι ο .........
.υπεύθυνος;

Η εξαετής διακυβέρνηση της χώρας από τις κυβερνήσεις του κ. Κ. Καραμανλή που όχι μόνο ακύρωσαν το επίτευγμα της εισόδου της χώρας στο ευρώ, στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αλλά οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε καθεστώς ξένης κηδεμονίας. Το κυριότερο όμως, γκρέμισαν κάθε ίχνος αξιοπιστίας της χώρας με την περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή» του 2004, τις συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων και στο τέλος τα ψεύδη της Στατιστικής Υπηρεσίας που αποκαλύφθηκαν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Μη γελιόμαστε, η πολιτική στήριξη και βοήθεια που έδωσαν στη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι υποχρεώνει τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις κυβερνήσεις του μέλλοντος να ακολουθήσουν πιστά τις κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής που θα υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες και να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε μια δοκιμασία στις Βρυξέλλες και όπως δείχνουν οι εξελίξεις πέτυχε το «ελληνικό ζήτημα» να γίνει «ευρωπαϊκό» αποδεχόμενος όμως το αναπόφευκτο:

- τον τριμερή έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Ισως να μην μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα χωρίς αυτή την πολιτική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων δύσκολα θα μπορούσε να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες των αγορών. Δύσκολα θα μπορούσε στο μέλλον να δανειστεί.

Οπως θα έλεγε ο απλός πολίτης ο « κλήρος έλαχε στον Γιώργο να αντιμετωπίσει και να υποστεί αυτό για οποίο είχε προειδοποιήσει ο πατέρας του ».

Από σήμερα η οικονομική πολιτική μπαίνει σε μια νέα εποχή. Θα συναποφασίζεται από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη και θα ελέγχεται ακόμη και από το ΔΝΤ... Ας ευχηθούμε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ζώης Τσώλης