ΙΔΕΟΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ


ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

1882 – 1943

Ο Δημήτρης Γληνός ήταν Έλληνας εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός (Σμύρνη 1882 - Αθήνα 1943). Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της λεγόμενης 'γλωσσοεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης'.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 22 Αυγούστου 1882. Το 1899 πήγε στη Αθήνα (έχοντας αποφοιτήσει με "Άριστα" από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης) και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1905 πήρε το πτυχίο του με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιένα και τη Λειψία της Γερμανίας. Σταδιοδρόμησε ως εκπαιδευτικός στη Μικρά Ασία, καθηγητής στο Αρσάκειο Λύκειο Αθηνών, Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης (1917), και Γενικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου.

Ήταν ο βασικός υπεύθυνος και ........
σχεδιαστής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1913, που εκφράστηκε με τα λεγόμενα Νομοσχέδια Τσιριμώκου που κατατέθηκαν αλλά τελικά δεν ψηφίστηκαν. Επίσης, εισηγήθηκε το διάταγμα για την εισαγωγή της δημοτικής στη στοιχειώδη εκπαίδευση και έγινε έτσι ο πρωτεργάτης της λεγόμενης 'γλωσσοεκπαιδευτικής' μεταρρύθμισης. Από το 1930 άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική και το 1936 εξελέγη βουλευτής. Το 1935 εξορίστηκε στον Άη Στράτη από την δικτατορία Κονδύλη, όπως και αργότερα από τη δικτατορία Ι. Μεταξά.

Στη διάρκεια της Κατοχής ο Γληνός πρωταγωνίστησε στις διεργασίες για την ίδρυση του ΕΑΜ και συνέταξε το ιδεολογικο-πολιτικό μανιφέστο 'Τί είναι και τί θέλει το ΕΑΜ'. Ο θάνατος τον βρήκε τα Χριστούγεννα του 1943, έπειτα από μια εγχείρηση και ενώ ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Ελεύθερη Ελλάδα, προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησής της.

Μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου από το 1911 και επί σειρά ετών ηγετική φυσιογνωμία του, δημοσίευσε στο 'Δελτίο' του Ομίλου και στην 'Αναγέννηση' φιλοσοφικές και παιδαγωγικές μελέτες. Έργα του: Δημιουργικός ιστορισμός (1920), Γυναικείος ανθρωπισμός (1921), Οι χοίροι υΐζουσιν (1921), Ένας άταφος νεκρός (1925) κ.άλ. Το (1927), στη 'Διακήρυξη του Εκπαιδευτικού Ομίλου', συνέδεσε την παιδαγωγική κίνησή του με τις σοσιαλιστικές αντιλήψεις. Εξόριστος κατά την τετραετία της δικτατορίας Μεταξά (1936 - 1940), έγραψε την 'Τριλογία του Πολέμου' και το 'Διαλεκτικό υλισμό'. Το 1940 μετέφρασε το Σοφιστή του Πλάτωνα.

Το International Bureau of Education της UNESCO συμπεριέλαβε τον Γληνό μεταξύ των 100 πιο σημαντικών διανoουμένων, πολιτικών, δημοσιολόγων κ.λπ. όλου του κόσμου, που με το στοχασμό και τη δράση τους είχαν σημαντική συμβολή στην υπόθεση της εκπαίδευσης από την εποχή της αυγής του ανθρώπινου πολιτισμού έως τις μέρες μας.