Τι να κάνουμε τις αποδείξεις .

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Αυτές τις σκέψεις μου τις έχω ξαναδιατυπώσει παλαιότερα αλλά επανέρχομαι γιατί στα κανάλια το θέμα συνεχίζει να παίζει αρνητικά και κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει να πει το αυτονόητο . ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ .

Σε ότι αφορά τον μεγάλο όγκο των αποδείξεων των δαπανών των φορολογουμένων για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται τελευταία , υπάρχει μία απλούστατη λύση για την συγκέντρωση και τον έλεγχο τους από την εφορία . «Όλες τις αποδείξεις ο φορολογούμενος , να τις καταχωρεί μόνο με αύξοντα αριθμό και το ποσό τους σε μία κατάσταση» . Εύκολή δουλειά ακόμα και για ένα παιδί . Στον έφορο ο φορολογούμενος μπορεί να πάει με μια σακούλα αποδείξεις και με την κατάσταση αποδείξεων του . Από τη σακούλα ο έφορος θα τραβήξει μια ,δύο ,τρεις , κλπ ……. αποδείξεις .Θα ελέγξει αν είναι νόμιμες και από τον αύξοντα αριθμό τους θα διασταυρώσει το ποσόν της απόδειξης με το ποσόν της κατάστασης και αυτό είναι όλο . Ένα μικρό ποσοστό τυχαίων σφαλμάτων να είναι ανεκτό ανάλογο με τον φορολογούμενο .

Είχα γράψει επίσης και παλαιότερα μια άλλη συμπληρωματική σκέψη. Να ανοιχτεί μια κεντρική βάση δεδομένων και να δοθεί μια προφόρμα ώστε όσοι φορολογούμενοι θέλουν και μπορούν (έστω και με κάποιο κίνητρο ) να καταχωρούν αναλυτικά τις αποδείξεις τους όποτε ευκαιρούν . Παράλληλα κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων (Γιατροί , Δικηγόροι , Μηχανικοί και άλλοι) μπορεί να υποχρεωθούν να υποβάλλουν ανά μήνα τις αποδείξεις εισπράξεων τους στο ίδιο σύστημα . Το σύστημα πρέπει να έχει την δυνατότητα να κάνει αυτόματη διασταύρωση των αποδείξεων και να δίνει στατιστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του κράτους .

Δεν κάνω τον έξυπνο . Τα αυτονόητα λέω , να βοηθήσω θέλω .

Λεωνίδας Ορφανουδάκης