ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ


ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ


1842 – 1923

Ο Στέφανος Δραγούμης ήταν Έλληνας πολιτικός και δικαστικός και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο δικαστικό σώμα μέχρι το 1875 όπου και ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναμίχθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική το 1879 όταν εκλέχθηκε βουλευτής Μεγαρίδος με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη. Κατά την πρωθυπουργία του Χ. Τρικούπη χρημάτισε δύο φορές υπουργός εξωτερικών, (1886-1889) και (1892-1893) καθώς και υπουργός δικαιοσύνης και εσωτερικών. Μετά το θάνατο του Τρικούπη συνέχισε να πολιτεύεται ως ανεξάρτητος.

Ο Στέφανος Δραγούμης υπήρξε ένας από τους κύριους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα, μαζί με το γιο του Ίωνα Δραγούμη και το γαμπρό του Παύλο Μελά. Την περίοδο .......
1906-1908 μαζί με τους Δ. Γούναρη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Α. Παναγιωτόπουλο, Α. Αλεξανδρή και Εμ. Ρέπουλη συγκρότησε την λεγόμενη τότε «ομάδα των Ιαπώνων». Μετά το κίνημα επίορκων στρατιωτικών στο Γουδί, γνωστότερο ως κίνημα στο Γουδί το 1909 ο Σ. Δραγούμης σχημάτισε κυβέρνηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 1910 όπου και διεξήγαγε τις εκλογές για το σχηματισμό Εθνοσυνέλευσης.

Αργότερα διετέλεσε γενικός διοικητής Κρήτης (1912) και στη συνέχεια γενικός διοικητής Μακεδονίας (1913). Στη διάρκεια του ξενοκίνητου διχασμού (1915-1917) συντάχθηκε με τους αντιβενιζελικούς και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις των Α. Ζαΐμη και Στεφ. Σκουλούδη. Στις μετέπειτα εκλογές των ετών 1915 και 1920 εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Στέφανος Δραγούμης έγραψε πολλές πολιτικές, φιλολογικές και αρχαιολογικές μελέτες που δημοσίευσε σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σημαντικότερες των οποίων είναι: «Μακεδονική κρίσις», «Η χώρα και το νόμισμα», «Το χρονικόν του Μορέως», «Οι ξένοι δανεισταί» κ.α.