Ο αντιμητσοτακισμός υπερίσχυσε του αντισαμαρισμού

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ προτού λήξει η ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία παρέα παλαιών νεοδημοκρατών που έβλεπε κατά πού πάει το πράγμα σχολίαζε μεγαλόφωνα έξω από ένα εκλογικό τμήμα: «Η στάση των ψηφοφόρων μας χρήζει ψυχανάλυσης. Ποιος να το φανταζόταν πως η παράταξη θα είχε κάποια στιγμή για πρόεδρό της το πρόσωπο εκείνο που μόλις 16 χρόνια πριν στιγματίστηκε ως “προδότης” εξαιτίας των γνωστών σε όλους γεγονότων που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη;».

Η ίδια παρέα, επιχειρώντας να απαντήσει στο αιωρούμενο ερώτημα, σχολίασε ότι τελικώς το κλίμα του αντιμητσοτακισμού στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο έντονο που κατάφερε να επικαλύψει ακόμη και το αντισαμαρικό μένος στη συνείδηση του παραδοσιακού νεοδημοκράτη.

Όλα αυτά προτού ανοίξουν οι κάλπες. Διότι το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο στις νεοδημοκρατικές εκλογές δεν είναι η .........
επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά το δεκάρι που κατάφερε να αποσπάσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Αυτό λοιπόν που χρήζει ειδικής μελέτης σε ό,τι αφορά την προχθεσινή εκλογική συμπεριφορά των γαλάζιων ψηφοφόρων είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Βορειοελλαδίτης υποψήφιος. Το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη δεν προκαλεί έκπληξη επειδή κατά καιρούς έχει εμφανιστεί ως Ζορό, ως ατίθασος καβαλάρης, ως παιδί του λαού, ως λαϊκός βάρδος, ως απόγονος του Μεγαλέξαντρου, ως κατήγορος του Παπαγεωργόπουλου ή ως εισπράττων γιαούρτια. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία της προσωπικότητας Ψωμιάδη εκφράζουν μία μεγάλη μερίδα νεοδημοκρατών ψηφοφόρων που αναζητεί ΤΟ γνήσιο τέκνο της λαϊκής Δεξιάς.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι η βάση έδωσε το δεκάρι σε έναν υποψήφιο που εμμέσως ενεπλάκη σε δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Καραμανλή: την υπόθεση των γαλάζιων κουμπάρων και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. «Εγώ φοράω παντελόνια και τους φίλους μου δεν τους πουλάω», είχε πει οργισμένος όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον περίφημο Πανάγο.

Με το ίδιο σθένος απάντησε και στις κατηγορίες που δέχτηκε για αποφάσεις της νομαρχίας σε σχέση με περίεργες ανταλλαγές οικοπέδων. Συμπέρασμα; Ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης δεν πτοείται ούτε από σκάνδαλα ούτε από κακοδιαχείριση και πηγαίνει στην κάλπη τυφλά.

Περαστικά...

Βούλα Κεχαγιά