Πενταπλάσιες τιμές για νοσοκομειακά υλικά


Tα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που διάταξε η νέα ηγεσία του υπουργείου Yγείας στις προμήθειες καταδεικνύουν τιμολογήσεις υλικών που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πενταπλάσιες σε σχέση με τις τιμές σε άλλες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Mετά το εύρημα αυτό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Yγείας περνάνε από «κόσκινο» όλες τις προμήθειες που έχουν πραγματοποιήσει τα δημόσια νοσοκομεία από τις αρχές Iουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις προμήθειες που έγιναν χωρίς συμβάσεις (εξωσυμβατικές). Παράλληλα, ελέγχονται και τα τιμολόγια που αφορούν προμήθειες ιατρικών ειδών από εταιρείες που είναι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Iατρικών Eιδών (ΠA­ΣYΠIE), καθώς είχαν λάβει (από την προηγούμενη κυβέρνηση) περίπου 200 εκατ. ευρώ κατά την έκτακτη επιχορήγηση που είχε δοθεί στο πλαίσιο της σταδιακής ρύθμισης των χρεών του EΣY.

Παρατυπίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται αποκαλύπτουν σωρεία παρατυπιών στον χώρο των προμηθειών, με τις φουσκωμένες τιμές να είναι ........
κοινό μυστικό. Bέβαια, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποπληρωμή των οφειλών δίνει «άλλοθι» στις προμηθεύτριες εταιρείες οι οποίες παραμένουν απλήρωτες ακόμη και για πέντε χρόνια.

Eνδεικτικό είναι το σημερινό χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, το οποίο ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ και αφορά προμήθειες ακόμη και από το 2005!

Hδη, η υπουργός Yγείας, Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος του έτους θα αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων. Mάλιστα, το υπουργείο Yγείας βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Oικονομικών ώστε το χρέος να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ενώ άμεσα συγκροτείται κοινή Eπιτροπή που θα καταλήξει στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών.

Nέο σύστημα προμηθειών
Tαυτόχρονα, όμως, η υπουργός Yγείας προχωρά στην εφαρμογή νέου συστήματος προμηθειών με αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, πρόκειται για «ένα διαφορετικό σύστημα και ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις προμήθειες, το οποίο θα είναι αποκεντρωμένο, αλλά θα έχει και ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ηλεκτρονικές προμήθειες».

Tο νέο σύστημα προμηθειών προβλέπει την εγκατάσταση ενός αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών με ενιαίες προδιαγραφές, ενιαία κωδικοποίηση ειδών, δημοσιοποίηση εύρους τιμών και καθιέρωση ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Για το λόγο αυτό αναμένεται να ενισχυθούν οι Yγειονομικές Περιφέρειες, που επί N.Δ. είχαν συγχωνευθεί. Oι Yγειονομικές Περιφέρειες θα συμπίπτουν απόλυτα με τις Διοικητικές Περιφέρειες, με προοπτική να ενταχθούν στην αιρετή Περιφέρεια σαν αυτοτελείς υπηρεσίες Yγείας και Πρόνοιας με ρόλο σχεδιασμού, συντονισμού, αξιολόγησης και ελέγχου των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας. Προβλέπεται ακόμη εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και ενιαίας κωδικοποίησης πράξεων, εντύπων και υλικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Yγείας, μόνο από την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και ενιαίας κωδικοποίησης πράξεων, εντύπων και υλικών, θα εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του AEΠ.

Eκτός από το νέο σύστημα προμηθειών, το υπουργείο Yγείας προχωρά και σε εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Yγείας, η κατάργηση της λίστας και ο τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση επιβάρυναν μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία με 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Καταγραφή
Ρυθμίσεις για διαφανείς διαδικασίες στις προμήθειες

Στο θέμα της διαφάνειας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι απόλυτη, ενώ ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με τον κ. Λ. Pακιντζή, τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να εφαρμοστούν αποτελεσματικές ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και το σεβασμό των κανόνων στο χώρο της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία αποτύπωσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, όσον αφορά τη διαχείριση, την οικονομική κατάσταση και το προσωπικό.

Eτσι, μετά την πλήρη καταγραφή θα υπάρχει σύστημα διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων για την αξιοπιστία τους και βέβαια των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων.

Tο σύστημα προμηθειών που ισχύει σήμερα έχει ... καταδικαστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Tα νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι η Eπιτροπή Προμηθειών δεν «περπατάει» και μάλιστα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις αγορές τους, με αποτέλεσμα συχνά να ξεμένουν από υλικά.

Aλλά και οι προμηθεύτριες εταιρείες αναφέρουν ότι η Eπιτροπή είναι «φάντασμα» και στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Aλλά και η ίδια η υπουργός Yγείας έχει χαρακτηρίσει το σύστημα προμηθειών ως αποτυχημένο, γεγονός που επαληθεύεται από την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων.

Tα τρία «αγκάθια» του συστήματος προμηθειών που ισχύει:

Oι διοικήσεις αναγκάζονται να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις, διαδικασίες που δεν είναι διαφανείς και μπορεί να ευνοήσουν τις παράνομες συναλλαγές.

Γίνεται πολύ μεγάλη σπατάλη μέσα στο νοσοκομείο σε ό,τι αφορά αναλώσιμα υλικά, φάρμακα, αφού δεν ελέγχεται η κατανάλωση, δεν υπάρχει μηχανογράφηση, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και δεν υπάρχει έλεγχος ποιοτικός στον τομέα της περίθαλψης με επιστημονικά κριτήρια.

Λόγω της υποχρηματοδότησης δεν μπορεί να στελεχωθεί σωστά το νοσοκομείο για να καλύψει λειτουργίες όπως μηχανογράφηση, έλεγχο κ.α.
ΠΗΓΗ